Potpisivanje ugovora o pristupanju vjerojatno u Varšavi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisivanje_ugovora_o_pristupanju_vjerojatno_u_varsavi.jpg

VARŠAVA, 20. srpnja 2011. (Hina) - Konačni tekst ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će gotov do polovice rujna, a vjerojatno potpisan u Varšavi na prijelazu iz studenog u prosinac, najavili su u srijedu u Varšavi premijerka Jadranka Kosor i predsjednik poljske vlade Donald Tusk.

Tusk će završni tekst ugovora donijeti u Zagreb sredinom rujna kada bi se s predsjednicom hrvatske vlade trebao dogovoriti o preciznom datumu i mjestu potpisivanja pristupnog dokumenta, objavili su premijeri na konferenciji za novinare nakon sastanka u Varšavi.

"U skladu s tradicijom ponudio sam i rekao da bi Varšava bila sretna kada bi ugostila hrvatske prijatelje na dan potpisivanja ugovora", rekao je Tusk.

"To bi bilo savršeno. Puno je razloga da to prihvatimo – prijateljstvo naših zemalja i naroda, potpora poljske vlade i premijera Tuska u završetku pregovora", istaknula je Kosor a kao dodatan razlog navela papu Poljaka, preminulog Ivana Pavla II. koji je "posebno ljubio Hrvatsku i hrvatski narod".

Ističući da će ugovor svakako biti potpisan do kraja poljskog predsjedništva EU-om, Tusk je približno odredio da bi se to moglo dogoditi na prijelazu iz studenog u prosinac.

"To (potpisivanje ugovora) trebalo bi pasti na prijelaz iz studenoga u prosinac", rekao je Tusk i podsjetio da je posljednji mjesec u godini već "zauzet" klimatskim summitom, sastankom Eurpskog vijeća i božićnim blagdanima.

Poljski premijer je istaknuo da iskustvo njegove zemlje pokazuje kako pristupanje EU-u donosi samo koristi, da ono nije samo politički plan ili velika diplomatska igra, nego konkretan životni interes ljudi iz konkretne zemlje.

"Podupiremo hrvatski put prema EU-u i vjerujemo da će sve ići prema planu", rekao je Tusk govoreći o Hrvatskoj kao "lideru" regije i najboljem primjeru da je europska perspektiva otvorena zemljama jugoistoka Europe.

Premijerka Kosor je izrazila nadu da će, nakon potpisivanja ugovora, preostale faze integracije – referendum u Hrvatskoj i ratifikacija u parlamentima zemalja članica, biti u ritmu koji će omogućiti da Hrvatska uđe u Uniju 1. srpnja 2013.

Velikim uzorom Hrvatskoj smatra upravo Poljsku, zemlju koja je punopravnom članicom Unije postala 1. svibnja 2004., za što je na referendumu glasovalo 56 posto Poljaka, a danas ih je više od 70 posto zadovoljno članstvom.

"To su činjenice koje pokazuju u kojem smjeru moramo raditi da bi bili potpuno spremni za članstvo", rekla je Kosor.

Uz pokojnog papu Ivana Pavla II., koji se u Hrvatskoj štuje na poseban način, Kosor je kao vezu dviju zemalja navela i njihove kršćanske korjene, te ponovila kako će se Hrvatska prema tome odnositi kao buduća članica EU-a.

"Kada smo završili pregovore rekla sam da će Hrvatska štititi i isticati svoje kršćanske korjene. I to je jedan od razloga zašto bi Varšava bila dobro mjesto (za potpisivanje ugovora)", rekla je Kosor govoreći o glavnom gradu Poljske u kojoj se više od 90 posto od 39 milijuna stanovnika izjašnjava katolicima.

Kosor je zahvalila poljskim stručnjacima na edukaciji hrvatskih dužnosnika o korištenju europskih fondova i navela da će samo za poljoprivredu u prvih šest mjeseci članstva Hrvatskoj biti na raspolaganju 130 milijuna eura.

Po podacima koje je iznijela hrvatska premijerka, robna razmjena između Hrvatske i Poljske porasla je u prva tri mjeseca 2011. za 24 posto, a ove je godine Hrvatsku posjetilo 18 posto više poljskih turista nego lani kada ih je bilo 400.000.



Pisane vijesti