Potpora realizaciji projekta DONES, prvog ESFRI projekta u kojem Hrvatska igra ključnu ulogu

Slika /Vijesti/2021/srpanj/21 srpnja/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković Davidom M. Smithom i Tončijem Tadićem, voditeljem projekta DONES. Uz predsjednika Vlade sastanku je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tema sastanka bio je ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) projekt DONES u čijoj je realizaciji Hrvatska, uz Španjolsku, vodeća zemlja. DONES je prvi ESFRI projekt u kojem Hrvatska igra ključnu ulogu. Riječ je o drugom po značaju uređaju u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije, i to odmah nakon ITER-a. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa. Riječ je o projektu koji okuplja 16 instituta iz 11 partnerskih zemalja. Prema trenutačnim procjenama cijena gradnje IFM-DONES-a procjenjuje se na oko 750 milijuna eura, a Hrvatska bi za DONES trebala isporučiti opremu vrijednu 25 milijuna eura, i to počevši od 2021..

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je voditelju projekta i njegovu timu te Institutu Ruđer Bošković na tom velikom uspjehu te obećao punu podršku Vlade u realizaciji projekta. Projekt DONES, zaključio je predsjednik Vlade, Hrvatsku može učiniti ključnim akterom među svjetskim igračima u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije. Kroz taj projekt Hrvatska ima priliku sudjelovati u velikom znanstvenom i tehnološkom poduhvatu u razvoju fuzijske energije, a osim za znanost projekt je i sjajna prilika za hrvatsku industriju i gospodarstvo te doprinos globalnim naporima u dekarbonizaciji energije.

U tijeku je osnivanje Nacionalnog Konzorcija čija je zadaća pripremiti natječajnu dokumentaciju za isporuku opreme za DONES, pripremiti hrvatske znanstvene ustanove za eksploataciju uređaja DONES u području fuzijskih istraživanja i izvan njih.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković