Potpredsjednica Dalić potpisala ugovore o dodjeli 40 milijuna kuna centrima za razvoj i edukaciju te novih tehnologija

Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/28 kolovoza/Poličnik/H20170828000402.jpg

Potpredsjednica Vlade dr. sc. Martina Dalić sudjelovala je na svečanoj proslavi Dana općine Poličnik i potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za Centar za razvoj i edukaciju i Centar novih tehnologija.

U sklopu svečanosti, ministrica dr. sc. Dalić obišla je u pratnji zadarskog župana Božidara Longina i načelnika općine Poličnik Davora Lončara Poslovnu zonu Grabi i tvrtku Mišlov d.o.o.

Na svečanoj sjednici povodom dana općine Poličnik ministrica dr. sc. Dalić, načelnik općine Davor Lončar i župan Zadarske županije Božidar Longin, potpisali su ugovore  koji su proizašli iz Poziva: „Razvoj poslovne infrastrukture“. Valja podsjetiti kako je temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj za ovaj Poziv osigurano je 640.000.000,00 kuna.

Općina Poličnik je s projektom: Centar za razvoj i edukaciju osigurala 20.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava koje je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Svrha projekta jest uspostaviti Centar za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu od lokalnog i šireg regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unapređenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med (prvenstveno farmaceutska, prehrambeno-prerađivačka i kozmetička industrija). Centar će pružati konzultantske usluge poduzetnicima kao i usluge inkubacije, specijalizirane edukativne usluge poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima i studentima, usluge razvoja proizvoda i podrške povećanju konkurentnosti proizvodnje uz stručni nadzor te usluge najma multimedijalne dvorane. „Ovdje također mogu naglasiti kako je do sada po raznim pozivima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a u sklopu bespovratnih sredstva iz EU fondova na području Zadarske županije dodijeljeno 117 milijuna kuna. Značajan je to novac koji će, sigurna sam, doprinijeti rastu i razvoju gospodarskih aktivnosti u Zadarskoj županiji, a i šire.“- naglasila je ministrica dr. sc. Dalić. Rekla je kako se nada da će Centar svojom ponudom prostora, opreme i usluga riješiti problem specijalizirane poslovne infrastrukture i potpornih usluga malim i srednjim poduzećima te putem umrežavanja, edukacija, istraživanja, obradu proizvoda u skladu sa suvremenim tehnologijama olakšati poslovanje.

Potpredsjednica Vlade dr. sc. Martina Dalić potpisala je i ugovor za Centar novih tehnologija (CeNT) čija ukupna vrijednost iznosi 38.141.895,85 kuna a Centar je ostvario bespovratnih sredstava u iznosu od 20.000.000,00 kuna koje mu je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministrica dr. sc. Dalić istaknula je kako je svrha ovog Centra poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva u metaloprerađivačkoj industriji baziranoj na visokim i inovativnim tehnologijama ne samo u Općini već na područje Jadranske regije i šire. „Cilj CeNT-a je postati obrazovna tvornica za potporu izradi kompleksnih proizvoda u kojem bi se sabirali obrazovni, znanstveni i poslovni subjekti Zadarske županije, odnosno Jadranske Hrvatske pa i šire. U tom smislu CeNT će imati izuzetnu važnost za razvoj konkurentnosti kroz brži transfer znanja u gospodarstvo te stvaranje uvjeta za formiranje novih poslovnih subjekata koji bi osnažili regiju.“, nadodala je ministrica dr. sc. Dalić.

Na samom kraju ministrica dr. sc. Dalić zahvalila se svim prisutnima te je čestitala potpisnicima ugovora a ujedno je i pozvala na daljnje praćenje poziva.

Foto: Hina



Pisane vijesti | Martina Dalić