Potpredsjednica Kosor na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja akcije «Za osmijeh djeteta u bolnici»

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Vijeća za djecu Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Klinici za dječje bolesti «Zagreb», kao pokroviteljica akcije «Za osmijeh djeteta u bolnici», na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja akcije.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Vijeća za djecu Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Klinici za dječje bolesti «Zagreb», kao pokroviteljica akcije «Za osmijeh djeteta u bolnici», na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja akcije.

Potpredsjednica Kosor, koja je trajna pokroviteljica Onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti «Zagreb», izrazila je nadu kako će ova akcija imati za svoj konačni cilj stjecanje naziva «Bolnice – prijatelja djece» i u ovoj Klinici. Potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu svim djelatnicima Klinike na skrbi o djeci koju liječe, te pozdravila sve napore Koordinacijskog odbora za provedbu akcije «Za osmijeh djeteta u bolnici».
Akcija «Za osmijeh djeteta u bolnici» započela se provoditi 1999. godine, a do sada je pokrenuta u 35 bolnica u Hrvatskoj s ciljem humanizacije bolničkog liječenja djece i stvaranja uvjeta za tzv. otvorenu bolnicu u kojoj se maksimalno smanjuje boravak djeteta u bolnici, primjenjuju suvremeni medicinski standardi, omogućava roditeljima svakodnevni posjet tijekom hospitalizacije, organiziraju sadržaji razonode djece te adekvatno opremaju bolnički prostori u kojima se nalaze djeca na liječenju. S obzirom na svoje višestruko korisne učinke Nacionalnim planom aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine osiguranje njezinog provođenje određeno je kao posebna mjera. Kao koordinator provedbe Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti podržava ovu akciju u cilju promicanja načela humanog pristupa u liječenju djece. Financijskom potporom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, ovaj program dobiva i sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.


Čitava akcija ima svoj Koordinacijski odbor u koji su uključeni članovi Saveza društava Naša djeca Hrvatske, članovi Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, članovi pedijatrijske sekcije Hrvatske udruge medicinskih sestara i predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Program akcije sastoji se od 12 programskih zahtjeva, a bolnice i odjeli koji ispune te uvjete, dobijaju nakon ocjene naslov «Dječji bolnički odjel - prijatelj djeteta».

Koordinacijski odbor akcije i tvrtka Procter & Gamble zajedno će tijekom 2007. i 2008. godine putem donacije od 1 milijun kuna omogućiti nabavu igračaka i provedbu kulturno–zabavnih aktivnosti s djecom, dopunsku edukaciju zdravstvenog osoblja, volontera i vanjskih stručnih suradnika u bolnicama, te postizanje ugodnijeg izgleda bolničkih prostora u kojima borave djeca. Predviđeno je da kampanja započne početkom 2007. i da njome bude obuhvaćeno šest bolnica za dobivanje naslova «Bolnica - prijatelj djece».

Nazočnima su se obratili i prof. dr. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti «Zagreb», Milka Valpotić, članica Koordinacijskog odbora akcije, te Hossam Ashour, generalni direktor «Procter & Gamble» u Regionalnom centru za srednju i južnu Europu



Pisane vijesti