Potpredsjednica Kosor na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Krapini

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Krapinkao pokroviteljicu obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Krapini, kao pokroviteljica, u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
Ispred zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potpredsjednica Kosor pustila je u rad rampu prilagođenu za ulaz u zgradu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, čija je izgradnja financirana sredstvima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u sklopu projekta pristupačnosti namijenjenog osobama s invaliditetom „Zajedno za pristupačnu Hrvatsku“. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je ovaj projekt pristupačnosti pokrenut već u 22 grada, a u njega je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dosad uložilo oko 4 milijuna kuna. Istaknula je pritom kako su prioritete za izgradnju prilagodbi odredili upravo predstavnici udruga osoba s invaliditetom, te pozvala predstavnike lokalne uprave i samouprave na aktivnije uključivanje u ovaj projekt u cilju olakšavanja pristupa raznim institucijama osoba s invaliditetom.
Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je u proračunu za 2007. godinu na pozicijama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurano oko 20 milijuna kuna za plaćanje troškova cestarina za osobe s najtežom vrstom invaliditeta. Također je podsjetila na pokrenuti pilot projekt Ministarstva – osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, kojim je u ovoj godini obuhvaćeno 78 osoba s invaliditetom. Podsjetila je i na projekte zapošljavanja osoba s invaliditetom, zapošljavanja gluhih žena, kao i prevođenja udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu.
Potpredsjednica Kosor napomenula je kako će hrvatska Vlada žurno prići usvajanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a čime će se također dodatno osigurati provedba prava i zaštita dostojanstva osoba s invaliditetom. Najavila je i donošenje nove Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine čija je izrada pri kraju, a i održavanje ministarske konferencije o osobama s invaliditetom u Hrvatskoj iduće godine.
Potpredsjednica Kosor sudjelovala je potom i u tradicionalnom mimohodu osoba s invaliditetom pod geslom „Podsjećamo-upozoravamo“.
U Festivalskoj dvorani u Krapini potpredsjednica Kosor nazočila je svečanom programu „Svi jednaki-svi različiti“, te uručila osobno računalo učenicima osnovne škole koja djeluje pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama.
Udruga osoba s invaliditetom iz Slatine uručila je potpredsjednici Kosor, u ime svih korisnika programa osobnog asistenta, priznanje za doprinos u skrbi za osobe s najtežom vrstom invaliditeta.




Pisane vijesti