Potpredsjednica Kosor na otvaranju Dnevnog boravka za starije osobe u Koprivnici

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Koprivnici Dnevni boravak za starije osobe u okviru provedbe programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Koprivnici Dnevni boravak za starije osobe u okviru provedbe programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što se prostorije ovog Dnevnog boravka za starije osobe otvaraju ususret predstojećem obilježavanju 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, te uputila zahvalu svim starijim osobama na svom doprinosu i znanjima uloženim u izgradnju suvremene Hrvatske. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je ovo trinaesti Dnevni boravak za starije osobe otvoren od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Programom „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ obuhvaćeno je ukupno 200 starijih osoba s područja Koprivničko križevačke županije iz gradova Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Za provedbu ovog programa u 2006. Ministarstvo je osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 695.250,00 kuna, a provedba programa nastavlja se i u 2007. godini . Prioritetni korisnici programa su starije osobe članovi samačkih staračkih domaćinstava, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, osobe teže narušenog zdravstvenog stanja i osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima. Na provedbi programa zaposleno je 14 osoba u Dnevnom boravku koje korisnicima pružaju usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima i u prostorijama Dnevnog boravka. Potpredsjednica Kosor izrazila je pritom posebno zadovoljstvo što su na provedbi programa zaposlene žene srednje životne dobi, kao najteže zapošljiva radna skupina.

Također je rekla kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti trenutno provodi 41 program međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe» i «Pomoć u kući za starije osobe» na području 20 županija. Napomenula je kako je ugovorenim programima međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe“ i „Pomoć u kući za starije osobe“ trenutno obuhvaćeno gotovo 8.000 starijih osoba, a na njihovoj provedbi zaposleno je ukupno 505 osoba, te je najavila skoro otvorenje Dnevnog boravka za starije osobe u Cavtatu.



Pisane vijesti