Premijeri Sanader i Šturanović: Nova stranica u odnosima Hrvatske i Crne Gore

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijeri_sanader_i_sturanovic_nova_stranica_u_odnosima_hrvatske_i_crne_gore.jpg

Hrvatska i Crna Gora otvaraju novu stranicu u odnosima koji se temelje na dobrosusjedstvu i zajedničkom cilju - ulasku u EU i NATO, izjavili su hrvatski premijer Ivo Sanader i crnogorski Željko Šturanović u Podgorici.

PODGORICA, 12. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Crna Gora otvaraju novu stranicu u odnosima koji se temelje na dobrosusjedstvu i zajedničkom cilju - ulasku u EU i NATO, izjavili su hrvatski premijer Ivo Sanader i crnogorski Željko Šturanović u Podgorici.
Ivo Sanader je prvi hrvatski predsjednik Vlade, i prvi premijer uopće, koji je došao u službeni posjet Crnoj Gori otkako je ona neovisna država, što su u izjavama novinarima obojica premijera istaknula kao znakovitu činjenicu.


Hrvatski je premijer rekao da se prošlost ne može zaboraviti te da su distanciranjem i isprikama crnogorske strane prošlih godina za napad na Dubrovnik i agresiju na Hrvatsku stvorene pretpostavke za uspostavu dobrih odnosa.

"Prošlost nećemo zaboraviti, ali nećemo živjeti u prošlosti", rekao je Sanader i naglasio da ne postoji alternativa integraciji u EU u kojoj će sve zemlje imati jednak status i tretman.

Crnogorski premijer Šturanović zahvalio je Hrvatskoj za spremnost da svojim pozitivnim iskustvima pomogne Crnoj Gori na putu prema euroatlantskim integracijama. Naglasio je da se demokratska Crna Gora jasno odredila prema događajima iz devedesetih te da je sad vrijeme da se na novim temeljima grade nova partnerstva i prijateljstva.

Dvojica premijera i izaslanstva dviju vlada razgovarali su o bilateralnim pitanjima, kao i o uspostavi trajne stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Ivo Sanader najavio je da će dvije zemlje uskoro potpisati sporazum o zaštiti manjina kao i trajni ugovor o granicama. Pozdravio je suradnju hrvatskog Državnog odvjetništva i crnogorskog tužiteljstva radi procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine i iskazao puno povjerenje radu hrvatskoga i crnogorskog pravosuđa.

Na kraju jednosatnih razgovora državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Bišćević i dužnosnici crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova potpisali su protokol o suradnji između tih ministarstava te Protokol o suradnji suradnji u procesu europskih integracija.

Premijeri Sanader i Šturanović zatim su se pridružili sastanku hrvatskih i crnogorskih gospodarstvenika. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i 40 predstavnika hrvatskih tvrtki razgovaraju s crnogorskim partnerima o mogućnostima proširivanja gospodarske suradnje.



Pisane vijesti