Potpredsjednica Kosor na otvorenju edukacijskog seminara za djelatnike programa međugeneracijske solidarnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu edukacijski seminar za djelatnike programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu edukacijski seminar za djelatnike programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na edukacijskom seminaru, koji organizira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sudjeluje oko 90 djelatnika zaposlenih na programima međugeneracijske solidarnosti, u cilju unapređenja kvalitete provedbe programa, unapređenje timskog rada djelatnika i kvalitete neposrednog rada djelatnika sa starijim osobama. Teme edukacijskog seminara koje će biti prezentirane kroz predavanja i radionice vezane su uz promjene u procesu starenja, aktivno starenje, komunikaciju i komunikacijske vještine u stručnom radu sa starijima, te evaluaciju i praćenje rada programa međugeneracijske solidarnosti.

Pozdravljajući nazočne djelatnike potpredsjednica Kosor zahvalila im je na svom dosadašnjem radu i skrbi za starije osobe. Istaknula je kako su programi međugeneracijske solidarnosti, po prvi puta pokrenuti u mandatu ove Vlade kroz Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, naišli na veliko zanimanje tijela lokalne uprave i samouprave, te se svakodnevno razvijaju i unaprjeđuju. U tom smislu rekla je kako je u posljednje tri godine pokrenuto 40 programa međugeneracijske solidarnosti u 20 županija, od čega 27 programa «Pomoći u kući starijim osobama» i 14 programa «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama». Provedba svakog programa modelirana je prema specifičnostima područja u kojima se provode, a prioriteti za provedbu programa odabrani su u područjima s velikim brojem stanovništva starijeg od 65 godina.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je programima međugeneracijske solidarnosti u ovom trenutku obuhvaćeno oko 8.000 starijih osoba, njihovu provedbu u 2006. godini Ministarstvo je financiralo s oko 20 milijuna kuna, a na njihovoj provedbi zaposlene su trenutno 504 osobe. Pritom je naglasila značaj činjenice što među zaposlenim djelatnicima velik broj čine žene srednje dobi, koje su i teže zapošljiva radna skupina, pa je i na taj način važna korisnost provođenja programa.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako će se provedba programa, u suradnji s tijelima lokalne uprave i samouprave, zbog svoje dosadašnje uspješnosti, nastaviti i u budućnosti, uzimajući u obzir sva pozitivna iskustva u cilju unaprjeđenja provedbe programa.

Potpredsjednica Kosor uputila je na kraju čestitke u povodu predstojećih blagdana svim djelatnicima programa međugeneracijske solidarnosti, sa zamolbom da ih prenesu i svim korisnicima programa.



Pisane vijesti