Potpredsjednica Kosor na otvorenju okruglog stola Sustavno financiranje organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć ženama žrtvama nasilja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu okrugli stol na temu „Sustavno financiranje organizacija civilnog društva koje pružaju izravnu zaštitu žrtvama nasilja u obitelji“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu okrugli stol na temu „Sustavno financiranje organizacija civilnog društva koje pružaju izravnu zaštitu žrtvama nasilja u obitelji“.

Okrugli stol organiziralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, a na njemu su sudjelovali predstavnici ministarstava, veleposlanice akreditirane u Republici Hrvatskoj, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, te predstavnice nevladinih ženskih udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Održavanje ovog okruglog stola predstavlja i jednu od aktivnosti u sklopu provođenja Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako se Republika Hrvatska, sukladno preporukama Vijeća Europe, uključila u provedbu Kampanje za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama, napomenuvši kako je i ovaj okrugli stol dio programa za provedbu Kampanje, kojeg je izradio Odbor za provedbu Kampanje za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama, osnovan pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Javno predstavljanje početka provedbe Nacionalne kampanje u Hrvatskoj započelo je obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenoga 2006. godine, a sama Kampanja završit će 8. ožujka 2008. godine. S obzirom da je ovaj Okrugli stol sastavni dio programa za provedbu nacionalne Kampanje za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će i njegovi zaključci predstavljati smjernice za uvođenje promjena u postojeće stanje te unaprjeđenje financiranja rada organizacija civilnog društva.

Na okruglom stolu prikazan je TV spot o nasilju nad ženama „Prijavite nasilje nad ženama“, čiju je izradu financijski pomoglo i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2006. godine, a koji se počeo emitirati na HTV-u na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenog 2006. godine.



Pisane vijesti