Potpredsjednica Kosor na tribini o postignućima u pogledu skrbi za hrvatske branitelja u Slavonskom Brodu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Slavonskom Brodu na tribini o skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Slavonskom Brodu na tribini o skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2005. godine, a kojim su uvedene mnoge novine, kakav je primjerice institut zaštićene mirovine za hrvatske branitelje za što je ona osobno dobila pohvale Svjetske veteranske federacije. Također je rekla da su ispunjeni svi zahtjevi konvencije udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, ukinut je test MMPI-II, te su produženi bili i rokovi za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a. U području stanogradnje rekla je kako je samo tijekom 2006. godine dodijeljena 457 stanova, 285 stanova se gradi, a za 465 stanova se priprema gradnja. Također je rekla kako je u mandatu ove Vlade dodijeljeno ukupno 37 kuća za 100%-tne HRVI I. skupine, a grade se po jedna kuća u Zagrebu i jedna u Varaždinu, čijim dovršetkom će biti okončano stambeno zbrinjavanje svih dosadašnjih 100%-tnih HRVI I. skupine. Također je rekla kako je od početka Domovinskog rata do sada stambeno zbrinuto 528 100%-tnih HRVI I. skupine, a za njihovo stambeno zbrinjavanje ukupno je izdvojeno oko 500 milijuna kuna. U skrbi za 100%-tne HRVI I. skupine podsjetila je kako su u posljednje tri godine dodijeljena 333 automobila, a zakonski je riješen i status njihovih njegovatelja.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je u mandatu ove Vlade po prvi puta izrađen Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, profunkcionirao je Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u koji je bez naplate Vlada prenijela po 7% dionica INA-e i 7% dionica HT-a, a trenutna mu je vrijednost oko 3,3 milijarde kuna. Također je podsjetila kako su osnovani Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, putem kojeg su je nedavno započela dodjela stipendija za ovu školsku godinu, a osnovana je i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je jučer započeo povrat duga hrvatskim braniteljima prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz 2001. godine, za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna, podsjećajući kako je po istim osnovama do sada isplaćeno oko 255 milijuna kuna. Za svibanj ove godine najavila je i početak prevođenja mirovina prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

U pogledu zapošljavanja potpredsjednica Kosor rekla je kako je u mandatu ove Vlade kroz Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja zaposleno preko 5.000 hrvatskih branitelja, a za njihovo osposobljavanje i zapošljavanje utrošeno je oko 96 milijuna kuna.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u tijeku provođenje Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i stambeno zbrinjavanje HRVI-a na područjima od posebne državne skrbi. Također je rekla kako je hrvatska Vlada sklopila s Bosnom i Hercegovinom Sporazum o pravima ratnih vojnih invalida pripadnicima HVO-a i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a najavila je i skoro iznalaženje načina stambenog zbrinjavanja pripadnika HVO-a koji stanuju u objektima u državnom vlasništvu na područjima od posebne državne skrbi.



Pisane vijesti