Potpredsjednica Kosor otvorila Festival jednakih mogućnosti na Cvjetnom trgu

Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Vladinog povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor, kao pokroviteljica, otvorila je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu Festival jednakih mogućnosti u organizaciji Društva tjelesnih invalida.

ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Vladinog povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor, kao pokroviteljica, otvorila je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu Festival jednakih mogućnosti u organizaciji Društva tjelesnih invalida.

"To je iznimno važan događaj, ne samo za osobe s invaliditetom, nego i sve druge, za Zagreb i Hrvatsku, jer se upravo na festivalu možemo upoznati sa svim onim što rade osobe s invaliditetom, a nedovoljno je poznato široj javnosti, pa bismo ih morali jače podupirati", kazala je Kosor. Dodala je da to za osobe s invaliditetom znači jedna nova širom otvorena vrata, osobito one koje u gotovo nepodnošljivim uvjetima vrlo često stvaraju iznimno važna umjetnička djela. Festival je to kojem treba dati svu potporu, a to čine ministarstva i vlada i ja osobno kao ministrica, rekla je Kosor.

Podsjetila je da je na različite programe utrošeno oko 48 milijuna kuna, a kroz Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti više od osam milijuna kuna, što pokazuje da Vlada razumije potrebe osoba s invaliditetom. Napomenula je da je u Vladinoj proceduri novi zakon o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, te najavila da će u petak potpisati ugovore o provedbi pilot projekta za osobnog asistenta za devedesetak najtežih invalida u Hrvatskoj koji će im pomagati u svakodnevnom životu.

Društvo tjelesnih invalida već petu godinu zaredom organizira Festival jednakih mogućnosti sa svrhom razvijanja društvene svijesti o invalidnosti, a predstavlja osobe s invaliditetom koje zajedno s estradnim i kazališnim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskim, sportsko-rekreacijskim, likovnim i video programima.

U cjelodnevnom programu nastupit će preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva od kojih više od 600 osoba s invaliditetom.

Predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović izrazio je zadovoljstvo što Festival postaje tradicionalan i održava se već petu godinu zaredom, jer su njegovi ciljevi dugoročni - razvijanje svijesti o potrebama osobama s invaliditetom i njihova integracija u redoviti život i rad. Da bi se to postiglo moraju se stvoriti izjednačeni uvjeti, rekao je Ožegović.



Pisane vijesti