Slovačka želi da na hrvatskom putu u EU bude manje zapreka i kočnica

Pravedan pristup Europskoj uniji je individualan pristup i mi ćemo se uvijek zalagati da na putu Hrvatske ne bude previše zapreka i suvišnih kočnica, kazao je u srijedu u Bratislavi slovački premijer Mikulaš Dzurinda nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

BRATISLAVA, 24. svibnja 2006. (Hina) - Pravedan pristup Europskoj uniji je individualan pristup i mi ćemo se uvijek zalagati da na putu Hrvatske ne bude previše zapreka i suvišnih kočnica, kazao je u srijedu u Bratislavi slovački premijer Mikulaš Dzurinda nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora kojima je premijer Sanader počeo višesatni radni posjet Slovačkoj, dvojica premijera opetovano su isticali "sjajne odnose" dviju zemalja i česte razmjene posjeta hrvatskih i slovačkih dužnosnika.

"Prijateljstvo se također treba njegovati", rekao je Sanader o čestim susretima sa slovačkim kolegom, dodavši da je nakon svakog njegovog susreta trgovinska razmjena napredovala.

"Mi ćemo ne samo pomagati Hrvatskoj već i poticati vrednovanje individualnog pristupa, ... pravedan pristup je individualan pristup", rekao je Dzurinda.

"Zato ćemo se uvijek zalagati da na putu Hrvatske u Europsku uniju ne bude previše zapreka i suvišnih kočnica", rekao je Durinda.

Europska unija pooštrila je pregovaračke kriterije za Hrvatsku i Tursku, Bugarsku i Rumunjsku, s kakvima se deset članica među kojima je Slovačka, nisu morale nositi kad su pregovarale o pristupu.

Za Slovačku je Europska unija "sidro prosperiteta" a za Hrvatsku je pristup NATO-u "sidro sigurnosti" rekao je nadalje Dzurinda.

Obojica premijera su izrazila zadovoljstvo porastom broja turista, pa je tako Dzurinda kazao, da je 2005. godine 21 posto hrvatskih turista više posjetilo Slovačku, a Sanader izvijestio o petpostotnom povećanju Slovaka u Hrvatskoj.

Slovakia Export otvorila je svoje zastupništvo u Rijeci, što govori da Luka Rijeka dobiva na značenju za srednjoeuropske zemlje, ocijenio je Sanader, napomenuvši da će bolje prometno povezivanje srednje Europe s Rijekom još snažnije poticati razvoj. Sanader je također kazao da Dzurinda "izvrsno razumije središnju i jugoistočnu Europu".

"On se uvijek zauzimao za to da se ne zaboravi i taj dio Europe na svim europskim konferencijama", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je također slovačkoj vladi čestitao na dobro odrađenom poslu dvojice slovačkih diplomata - Miroslava Lajčaka i Františeka Lipke - na upravo završenom referendumu u Crnoj Gori.

"Suglasili smo se da treba poštivati demokratski izraženu volju crnogorskoga naroda i kada se proces razdruživanja okonča, priznat ćemo neovisnost Crne Gore", rekao je Sanader.

Slovačka sa svojih 5,5 milijuna stanovnika redovito je u svim kontaktima s Hrvatskom iskazivala punu potporu hrvatskom putu u euroatlantske integracije nudeći joj dragocjeno iskustvo vrhunskih pregovarača.

"U svibnju je održan već drugi susret slovačkih i hrvatskih eksperata", kazao je Sanader.

Tijekom vladavine premijera Dzurinde, Slovačka je uspješno prevladala tranzicijske teškoće i odlično napredovala zahvaljujući reformama i privlačenju stranih ulaganja, te je 2005. bilježila gospodarski rast od 5 posto.

Hrvatsku i Slovačku vežu i manjine, koje žive u objem zemljama, pa će tako premijer Sanader nakon završenih razgovora s predsjednikom Republike Ivanom Gašparovićem, posjetiti Devinsko Novo Selo i u Hrvatskom kulturnom centru otkriti poprsje Marka Marulića.

Sanaderov posjet Bratislavi bio je prigoda za promociju hrvatskoga prijevoda Dzurindine autobiografije "Gdje ima voljem, ima i puta", kojoj je predgovor napisao upravo premijer Sanader.



Pisane vijesti