Potpredsjednica Kosor otvorila Okrugli stol „Perspektive financiranja razvoja civilnoga društva u Hrvatskoj“

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas okrugli stol „Perspektive financiranja razvoja civilnog društva u Hrvatskoj“ u hotelu «Westin».

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da Vlade RH promiče partnerski odnos s udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva, spomenuvši pritom da je Vlada u 2006. godini izdvojila oko 45 milijuna eura za financiranje projekata i programa udruga. Ti su iznosi potpore respektabilni i u europskim razmjerima i dokazuju čvrstu potporu razvoju udruga. Sredstva su dodijeljena iz državnog proračuna i iz dijela prihoda igara na sreću.

Vlada Republike Hrvatske je u srpnju 2006., usvojila Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, a u veljači 2007. godine i Operativni plan provedbe Nacionalne strategije, a na prijedlog Vlade Hrvatski sabor je u veljači 2007. donio Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga.
Nakon donošenja Kodeksa stvari više nikad neće biti kao prije, naglasila je potpredsjednica Kosor, jer novac se raspoređuje isključivo putem natječaja za programe udruga koji su za opće dobro.


Cilj ove Vlade je stvoriti uvjete za razvoj zajednice u kojoj su građani i organizacije civilnoga društva u sinergiji s drugim sektorima, aktivno, ravnopravno i odgovorno na načelima održivog razvoja i djelovanja za opće dobro, sudjeluju u ostvarivanju društva jednakih prilika za sve ili za svakoga.

Potpredsjednica Kosor na kraju je pozvala sve na suradnju i doprinos u ostvarivanju zacrtanih ciljeva i dodala da uspjeh Nacionalne strategije ovisi ne samo o učinkovitosti državnih institucija, nego i o spremnosti svih nas da u svom području djelovanja damo doprinos provedbi zajedničkih vrijednosti na kojima se Strategija temelji.



Pisane vijesti