Potpredsjednica Kosor s predstavnicima udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor sastala se danas, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenogs predstavnicama udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor sastala se danas, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenoga, s predstavnicama udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako je ova Vlada odlučna učiniti sve u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji, o čemu svjedoče i dosadašnje aktivnosti u tom pogledu. Podsjetila je na izrađenu Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te tom prigodom predstavila i knjižicu s ova dva dokumenta na hrvatskom i engleskom jeziku, izrađenu od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Također je podsjetila kako je u mandatu ove Vlade osnovan Ured za ravnopravnost spolova, a na prijedlog Vlade 22. rujna Hrvatski sabor proglasio je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene i jednu ranjenu ženu u Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999.

Govoreći o provedbi mjera Nacionalne strategije za zaštitu od nasilja u obitelji potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izradilo i tiskalo Adresar svih ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji, koji sadržava adrese i brojeve telefona organizacija i institucija u Republici Hrvatskoj kojima se žrtve nasilja u obitelji u slučaju potrebe, odnosno nasilja u obitelji, mogu obratiti, izrađena je analiza zakona kojima se sankcionira nasilje u obitelji, a koja uključuje kazneno i prekršajno zakonodavstvo u Republici Hrvatskoj, predložene su i izmjene postojećih zakona koji se bave nasiljem u obitelji i uvođenje novih kaznenih djela (primjerice uznemiravanje i spolno uznemiravanje), izrađen je nacrt analize skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji i izrađen je nacrt programa psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji te preporuka za provedbu tretmana.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na financiranje projekata udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji te istaknula kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti projekte takvih udruga u ovoj godini financijski poduprlo s 2 milijuna kuna. Također je podsjetila kako je i Vlada nedavno financijski pomogla rad Autonomne ženske kuće Zagreb s 200 tisuća kuna.



Pisane vijesti