Potpredsjednica Kosor s predstavnicima Upravnog odbora Zajednice povratnika Hrvatske

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Upravnog odbora Zajednice povratnika Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Upravnog odbora Zajednice povratnika Hrvatske.

Predstavnici Upravnog odbora Zajednice povratnika Hrvatske rekli su kako je rad Zajednice, s obzirom na dosadašnju uspješnu realizaciju procesa obnove, pri kraju. Punu potporu dali su Vladinom programu razvoja gospodarskih zona koji posebno doprinosi razvoju ratom stradalih područja, no također su ukazali i na potrebu više uključenosti lokalnih sredina u zapošljavanju mladih osoba na područjima od posebnog državnog interesa. Istaknuli su i potrebu izmjena postojećih i donošenja posebnih zakona kojima bi se unaprijedio položaj područja od posebnog državnog interesa te reguliralo pitanje ratne štete. Potrebu višeg stupnja gospodarskog razvoja posebno su naglasili za Grad Vukovar u kojem je tijekom rata uništeno preko 15.000 objekata s procijenjenom štetom od gotovo 10 milijardi kuna.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je do početka 2006. godine, u kojoj je predviđen i završetak obnove u ratom stradalim područjima, u Republici Hrvatskoj obnovljeno preko 140 tisuća stambenih objekata i za to izdvojeno više od 14 milijardi kuna. Rekla je kako je upoznata s problemima na područjima od posebnog državnog interesa ističući kako Vlada čini sve da se posljedice rata u tim područjima prevladaju. Podsjetila je kako je Vlada za 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije «Oluja» donijela i posebnu odluku o darovanju kuća hrvatskim braniteljima na područjima od posebnog državnog interesa, a koje su u vlasništvu Agencije za posredovanje i promet nekretninama. Osvrnula se i na prava hrvatskih branitelja, koji su velikim dijelom zastupljeni u povratničkoj populaciji te pritom rekla kako je u mandatu ove Vlade donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, profunkcionirao je Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji trenutno jedan od najjačih u državi s vrijednošću od preko 2,1 milijardi kuna, a u koji je preneseno bez naplate po 7% dionica INA-e i T-com-a, a po prvi puta je sastavljen i Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.



Pisane vijesti