Potpredsjednica Kosor sastala se s Carolyne Hannan, direktoricom Odjela za unaprjeđenje žena

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugenracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u sjedištu UN-a s Carolyne Hannan, direktoricom Odjela za unaprjeđenje ženKomisije za položaj žena Opće skupštine UN-a.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugenracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u sjedištu UN-a s Carolyne Hannan, direktoricom Odjela za unaprjeđenje žena, Komisije za položaj žena Opće skupštine UN-a.

Potpredsjednica Kosor upoznala je gospođu Hannan s aktivnostima koje su poduzete u Republici Hrvatskoj u pogledu ravnopravnosti spolova – od ustavnih amandmana kojima je načelo ravnopravnosti spolova priznato kao ustavna vrednota, do usvojenog Obiteljskog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o ravnopravnosti spolova. Uz to, potpredsjednica Kosor upoznala je gospođu Hannan i s izmjenama i dopunama Zakona o radu i Kaznenog zakona, a koje imaju za cilj poboljšanje položaja žena u hrvatskom društvu. Napomenula je i kako je Hrvatski sabor po prvi puta imenovao pravobranitelja za ravnopravnost spolova i ustanovio Vladin ured za ravnopravnost spolova.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na protekle predsjedničke izbore, na kojima su tri žene bile kandidatkinje za predsjednicu Republike u prvom krugu, a jedna u drugom krugu. Rekla je kako je u stalnom porastu i politička participacija žena u Hrvatskoj: danas žene čine gotovo 21 % zastupnica u Saboru, a 35% ministrica. Posebno je istaknula kako i sam predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader pridaje velik značaj društvenom napretku žena u Hrvatskoj.

Gospođa Hannan upoznala je potpredsjednicu Kosor sa svojim dosadašnjim iskustvima i uspjesima u području razvoja politika ravnopravnosti spolova te metodologija za širenje perspektive ravnopravnosti spolova. Pohvalila je hrvatske napore i dosadašnja ostvarenja, te ustvrdila kako Hrvatska može, kroz svoja iskustva, doprinijeti daljnjem promicanju ravnopravnosti spolova i u drugim državama.



Pisane vijesti