Dogovorena imena članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU

Čelnici saborskih stranaka s premijerom Ivom Sanaderom dogovorili su danas gotovo sva imena članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU koji će i formalno biti imenovan iduće srijede. Čeka se još samo ime osobe koja će u Odboru predstavljati HNS, a ta bi se dvojba trebala riješiti danas ili sutra, rekao je novinarima premijer Sanader nakon današnjeg sastanka.

Prenosimo s Hine:

ZAGREB, 2. ožujka (Hina) - Čelnici saborskih stranaka s premijerom Ivom Sanaderom dogovorili su danas gotovo sva imena članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU koji će i formalno biti imenovan iduće srijede. Čeka se još samo ime osobe koja će u Odboru predstavljati HNS, a ta bi se dvojba trebala riješiti danas ili sutra, rekao je novinarima premijer Sanader nakon današnjeg sastanka.

Iz saborske većine u Odbor ulaze Luka Bebić, Nevenka Majdenić, Mario Zubović, Emil Tomljanović, Ivan Čehok i Vladimir Jordan, a iz oporbe Ivica Račan, Ljubo Jurčić, Anto Đapić, Zlatko Tomčić i Ivan Jakovčić.

Predsjednik Odbora bit će Račan, a potpredsjednik Bebić.

Formalno imenovanje Nacionalnog odbora planirano je za srijedu, 9. ožujka, kada Hrvatski sabor počinje novu sjednicu.

Od ranije je poznato da će poslodavce i sindikate u Odboru predstavljati Darko Marinac i Vesna Dejanović, akademsku zajednicu Helena Jasna Mencer, a Ured Predsjednika Davor Božinović, te da po položaju u Odbor ulaze predsjednici saborskih odbora za vanjsku politiku, europske integracije i međuparlamentarnu suradnju Goran Jandroković, Neven Mimica i Milorad Pupovac..

Dan nakon imenovanja, Odbor će razmotriti Opća stajališta Republike Hrvatske, dokument kojim bi se Hrvatska 17. ožujka predstavila na međuvladinoj konferenciji. Suglasi li se Odbor s tekstom, Vlada bi Stajališta mogla usvojiti idući četvrtak, najavio je Sanader, ističući da Vlada na tom dokumentu radi s glavnim pregovaračem i voditeljicom hrvatskog pregovaračkog tima.

Premijer je potvrdio da je sa predsjednicima stranaka razmijenio potencijalna imena za voditelje pregovaračkih poglavlja i pojedinih poglavlja, ali nije otkrivao o kome se radi. Istaknuo je tek načelo da saborski zastupnici ne mogu biti pregovarači.



Pisane vijesti