Potpredsjednica Kosor u posjetu zadruzi branitelja u Sv. Ivanu Zelini

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor posjetila je danas u Sv. Ivanu Zelini zadrugu branitelja «Sloga» iz Donje Zeline. Na sastanku s članovima zadruge potpredsjednica Kosor upoznala se s njihovim dosadašnjim radom i planiranim aktivnostimte je tom prigodom potpisala i Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti u iznosu od 150.000,00 kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor posjetila je danas u Sv. Ivanu Zelini zadrugu branitelja «Sloga» iz Donje Zeline. Na sastanku s članovima zadruge potpredsjednica Kosor upoznala se s njihovim dosadašnjim radom i planiranim aktivnostima, te je tom prigodom potpisala i Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u iznosu od 150.000,00 kuna. Zadruga branitelja «Sloga» osnovana je u prosincu 2004. godine, a kako je zainteresiranost za ovakav oblik udruživanja na području Donje Zeline otpočetka pokazana velikom, u zadrugu je trenutno uključeno 56 zadrugara. Osnovne djelatnosti usmjerene su na poljoprivredu i stočarstvo, odnosno proizvodnju mlijeka, sireva i plasteničkog povrća, u planu je povezivanje sa zadrugama branitelja na području Dalmacije u proizvodnji domaćih suhomesnatih proizvoda, a nekoliko zadrugara odlučilo se i na uzgoj puževa. U suradnji s Referalnim centrom braniteljskih zadruga u Samoboru zadruga «Sloga» svoje proizvođače educira pomoću stručnih predavača, te na taj način stalno unaprjeđuje i modernizira proizvodnju.
Podsjećajući kako je Ministarstvo u prošloj godini dalo financijske potpore u pojedinačnom iznosu od 150.000,00 kuna za 10 novoosnovanih zadruga, i u prvoj polovici ove godine već zaprimilo 19 zahtjeva novoosnovanih zadruga, ministrica Kosor izrazila je zadovoljstvo zbog stalnog razvoja zadrugarstva kod razvojačenih hrvatskih branitelja. Zbog uspješnosti ove Mjere istaknula je kako su rebalansom proračuna za njezinu provedbu u 2005. godini dodana financijska sredstva u iznosu od 1.350.000,00 kuna. Po završetku sastanka sa zadrugarima potpredsjednica Kosor posjetila je obiteljsko gospodarstvo zadrugara Darka Grgata iz Lužana kod Sv. Ivana Zeline koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. Potpredsjednica Kosor, uz ovu, dosad je posjetila i zadruge branitelja u Bjelovaru, Vladislavcima, Metkoviću, Kašini, Šibeniku, Peklenici i Dugoj Resi.




Pisane vijesti