Potpredsjednica Opačić: Nagrađeni projekt e-Građani prava je reforma javne uprave na kojoj radimo od samog početka

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dala je danas, u Banskim dvorima, izjavu za medije u povodu proglašenja projekta e-Građani najboljim u Europi. 

Naime, na Globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, održanom jučer u Mexico Cityju na temu „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga“, projekt hrvatske Vlade e-Građani osvojio je prvo mjesto u Europi.  
 
Potpredsjednica Opačić naglasila je da je projekt e-Građani prava reforma javne uprave, kojim je javni i državni sektor napokon postao servis građanima, da ne moraju svoje vrijeme i novac trošiti na odlaske na šaltere već da svu dokumentaciju mogu dobiti preko Interneta. „Ovo je ustvari prava reforma javne uprave o kojoj smo govorili i na kojoj smo radili od samog početka“. Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović preuzeo je jučer, u ime Vlade Republike Hrvatske, nagradu u Mexico Cityju na temu „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga“. „Na taj smo se način svrstali među nabolje zemlje Europe, koje su se ovim projektom otvorile građanima“, rekla je potpredsjednica Vlade. 

Potom je prikazan spot koji je poslan u Mexico City i kojim je predstavljen projekt e-Građani. „U ovom trenutku imamo preko 200.000 korisnika, a samo u listopadu imali smo novih 200 korisnika. U tome su nam pomogle i neke banke, koje su na svoje stranice vezale pristup e-Građaninu, od Hrvatske poštanske banke i Zagrebačke banke, a priključit će se i ostale banke u narednom periodu“.

Potpredsjednica je dodala da je projekt započeo s 14 usluga, a danas ih ima 27, a širit će se i dalje. U posljednja tri mjeseca, osigurana je mogućnost prijave e-boravišta, zatim promjene mjesta glasovanja u inozemstvu,  e-obrta i pretrage slobodnih termina za zdravstveni postupak. 

„Od 1. studenog ide nova usluga – dokaz o vlasništvu nad nekretninama, što znači da ljudi više neće morati odlaziti u neki drugi grad da bi dobili dokaz o vlasništvu nad nekretninama. Tu je i e-poslovanje i e-račun, dakle širimo se i prema poslodavcima, što nam je izuzetno važno da i gospodarstvenici imaju korist od ovog modela, koji će i njima smanjiti određene troškove i ubrzati poslovanje“. Prikazan je i spot koji predstavlja sustav e-poslovanje.  

 

Pisane vijesti