Potpredsjednica Opačić o mjerama fiskalne konsolidacije: Plan se u najvećoj mjeri realizira prema definiranim rokovima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_o_mjerama_fiskalne_konsolidacije_plan_se_u_najvecoj_mjeri_realizira_prema_definiranim_rokovima.jpg

„Današnja konferencija je podvlačenje crte ispod onoga što smo napravili, jer smo rekli da ćemo javnost u redovitim intervalima izvještavati o tome do kuda smo stigli s dugoročnim mjerama fiskalne konsolidacije“, kazala je danas na konferenciji za medije u Banskim dvorima potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavljajući pregled provedbe dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016.
 

Dugoročne mjere fiskalne konsolidacije su integracija pratećih službi, outsourcing, tj. izdvajanje usluga pratećih djelatnosti, zatim objedinjena javna nabava, jedinstveni novčani centar, reforma socijalnog ugovaranja, financiranje reformskih mjera sredstvima EU fondova, Masterplan bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa i reorganizacija pravosudnog sustava. Što se tiče outsourcinga, potpredsjednica je istaknula da su obavljeni razgovori s oba partnera, udrugom poslodavaca i sindikatima, te da Vlada želi da se zajedno razmotre modeli i potpiše tripartitni sporazum, kao što je potpisan i u mnogim zemljama Europske unije.

Potpredsjednica Opačić zaključila je da se projektni plan u najvećoj mjeri realizira prema definiranim rokovima, a organizacijska struktura u potpunosti je funkcionalna. Kazala je da je to sve dio šireg projekta koji je prezentiran Europskoj komisiji, te je „na osnovi ovih reformskih mjera Vlada dobila i trogodišnje razdoblje za smanjivanje proračunskog manjka, jer su ove reforme dale Komisiji dovoljno uporišta da će se stvari u Hrvatskoj bitno mijenjati“.

Detaljnije o mjerama možete naći u priloženoj prezentaciji „Dugoročne reformske mjere fiskalne konsolidacije“.
 

Pisane vijesti