Potpredsjednica Opačić: Vlada želi riješiti sve preostale barijere za povratak izbjeglica i povratnika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_vlada_zeli_rijesiti_sve_preostale_barijere_za_povratak_izbjeglica_i_povratnika.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić primila je danas u posjet u Banskim dvorima šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena i šefa Ureda UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Terencea Pikea.

Zaželjevši im dobrodošlicu, potpredsjednica Opačić rekla je kako vjeruje da će se dosadašnja pozitivna i kvalitetna suradnja s Delegacijom EU i Uredom UNHCR-a u Republici Hrvatskoj nastaviti, a šef Delegacije EU Paul Vandoren istaknuo je da je u Hrvatskoj učinjeno mnogo u usklađivanju pravne stečevine s Europskom unijom, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje.

Na sastanku se razgovaralo o problematici azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, budući da je i u Hrvatskoj zamijećen trend porasta tražitelja azila. Svi sudionici razgovora složili su se da je, uz suradnju državnih institucija, lokalne zajednice i civilnih organizacija, potrebno dodatno poraditi na tom pitanju, posebice na politici integracije azilanata u hrvatsko društvo. Što se tiče maloljetnika bez pratnje, zaključeno je da će se pokušati pronaći rješenje za čim prihvatljiviji smještaj, skrb i brigu o toj djeci.

Također, razgovaralo se o problematici rješavanja pitanja povratnika i izbjeglica, a potpredsjednica Opačić kazala je da hrvatska Vlada želi riješiti sve preostale barijere za povratak osoba koje imaju taj status te istaknula kako su pokrenuti određeni projekti kako bi se pomoglo gospodarskom i društvenom razvoju područja od posebne državne skrbi.

Šef Delegacije EU Vandoren zaključio je da je ovo bio vrlo dobar i plodonosan sastanak te naglasio da Delegacija EU stoji na raspolaganju Vladi Republike Hrvatske za suradnju i pomoć po tim pitanjima, a isto je ponovio i šef Ureda UNHCR-a Terence Pike.



Pisane vijesti