Potpredsjednica Vlade Adlešič: izravnim izborima načelnika, gradonačelnika i župana onemogućuje se politička trgovina

ZAGREB, 17. listopada 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade RH i izaslanica premijera Ive Sanadera, Đurđa Adlešič, rekla je danas da je, uz sve reforme koje Vlada provodi, reforma lokalne samouprave nužna pretpostavka za daljnji razvoj Hrvatske, prvenstveno radi boljitka hrvatskih građana, ali i kao ostvarivanje preduvjeta za ulazak Hrvatske u EU.

Adlešič je to kazala na obilježavanju Europskog tjedna lokalne demokracije i petnaest godina prvih demokratskih izbora na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj. Svrha Europskog tjedna lokalne demokracije, koji se održava od 13. do 19. listopada, jest promicanje znanja o lokalnoj demokraciji, ali istodobno i poticanje sudjelovanja i odlučivanja građana na lokalnoj razini.

Potpredsjednica Vlade smatra da Vlada kroz izmjene i dopune Zakona o lokalnoj (regionalnoj) samoupravi želi ostvariti novi model hrvatskog lokalnog političkog sustava, koji će biti još demokratičniji od sadašnjeg.

Istaknula je da će te izmjene omogućiti još veću samostalnost lokalnih jedinica, ali i veću odgovornost lokalnih čelnika u ispunjavanju svojih zadaća.

Napomenula je da se vrlo često u konstituiranju lokalnih vlasti, a kasnije i njezinom funkcioniranju govorilo o političkoj trgovini. "Izravnim izborima ta trgovina se doslovce onemogućava", rekla je Adlešič dodavši da će građani "doista imenom i prezimenom znati onog koga su izabrali te njegova zamjenika".

Izrazila je čuđenje što su pojedini saborski zastupnici političkom trgovinom nazivali biranje dva zamjenika "i to upravo oni koji imaju po dva zamjenika".

Drži da se kroz novi Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika i župana građanima omogućuje da biraju ljude koji će im biti odgovorni istaknuvši da je "to doista kraj političkoj trgovini pri izborima načelnika, gradonačelnika i župana". Adlešič je rekla da će se u idućoj fazi ići u financijsku decentralizaciju kako bi novoizabrani lokalni čelnici mogli odlučivati i o sredstvima za razvoj svog kraja.

Napominjući da se razvojem lokalne samouprave bavi od njezinih početaka državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem svih jedinica lokalne samouprave. Napomenuo je da lokalnu samoupravu vidi kao instrument ravnomjernog razvoja Hrvatske rekavši kako treba zaustaviti trendove da se stanovništvo koncentrira samo u Zagrebu i na priobalju.

Izaslanik francuskog veleposlanika u Hrvatskoj, Denis Dobo-Schoenenberg, kazao je da u razdoblju pred ulazak Hrvatske u EU treba ojačati administrativnu djelotvornost lokalnih vlasti. Dodao je da lokalne zajednice trebaju imati, ne samo odgovornost, već i sredstva koja im omogućuju vođenje poslova.

Napominjući da se ove godine u Hrvatskoj prvi put obilježava Europski tjedan lokalne demokracije, predsjednik saveza Udruga gradova i Udruga općina RH Ivica Klem kazao je da Udruga očekuje daljnju decentralizaciju i dekoncentraciju poslova i ovlasti uz decentralizaciju financijskih sredstava.



Pisane vijesti