Ministar Čobanković: Strategija regionalnog razvoja do kraja godine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_cobankovic_strategija_regionalnog_razvoja_do_kraja_godine.jpg

PLITVIČKA JEZERA,, 17. listopada 2008. (Hina) - Strategija regionalnog razvoja Hrvatske trebale bi biti na dnevnom redu Vlade krajem studenog, a Sabor bi je trebao prihvatiti do kraja godine, najavio je danas ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na savjetovanju Potpora medija regionalnom razvoju i obnovi.

Na temelju Strategije trebao bi biti donesen zakon o regionalnom razvoju, a ta bi dva dokumenta, prema planu Ministarstva, stupila na snagu početkom 2010. godine, dok bi 2009. bila godina prilagodbe.

Strategija i zakon će, po Čobankovićevim riječima, biti temelj za oblikovanje načina potpore hrvatskim regijama i distribucije novčanih sredstava koja služe regionalnom razvoju.

Kako je izvijestio, Ministarstvo je od znanstvenih institucija naručilo dvije studije koje bi trebale pomoći u određivanju razvojnih prioriteta triju statističkih regija Republike Hrvatske - Panonske, Jadranske i Sjeverozapadne Hrvatske.

Sve tri te regije, naglasio je Čobanković, imaju pravo na korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije, jer nijedna od njih nema BDP veći od 75 posto prosjeka BDP-a statističkih regija u 27 članica EU-a.

To se, kako je naglasio, odnosi i na i regiju Sjeverozapadne Hrvatske unatoč uključivanju Grada Zagreba u nju, a da je Zagreb izdvojen kao posebna statistička regija, ne bi mogo koristiti EU sredstva jer je njegov BDP viši od 75 posto od prosjeka BDP-a regije u zemljama EU 27.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac ocijenio je da je regionalni razvoj uvjet razvoja cijele Hrvatske.

Višestoljetno zaostajanje pojedinih regija dodatno je produbljeno ratnim razaranjima, koja su dodatno pridonijela jazu između razvijenih i nerazvijenih regija, ocijenio je.

Po njegovim riječima regionalni razvoj je u središtu Vladine politike, kao što je i u drugim europskim zemljama.

Na dvodnevnom savjetovanju Potpora medija regionalnom razvoju, na kojem se okupilo nekoliko desetaka novinara uglavnom iz uredništava lokalnih medija s područja od posebne državne skrbi, ali i iz drugih krajeva Hrvatske, predstavljene su i aktivnosti drugih ministarstava usmjerene regionalnom razvoju.

Svoje programe tako predstavljaju predstavnici ministarstava gospodarstva, rada i poduzetništva, poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, mora, prometa i infrastrukture te turizma.



Pisane vijesti