Potpredsjednica Vlade Adlešič na Petom svjetskom kongresu o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu

„Postavši punopravnom članicom NATO saveza, Republika Hrvatska je ostvarila jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja. Naš ulazak u NATO doprinos je širenju mira i stabilnosti na ovom dijelu Europe, ali i doprinos svjetskoj sigurnosti. To je dokaz i naših vojnih sposobnosti, visoke obučenosti, motiviranosti i profesionalnosti naših vojnika. Ponosni smo što unutar Oružanih snaga RH djeluje Vod za dekontaminaciju koji je prošao NATO ocjenjivanje prve razine i spreman je za sudjelovanje u NATO vođenim operacijama. Taj vod pokriva područje prijetnji koje proizlaze iz kemijskog, biološkog i radiološkog terorizma. Već sada mogu najaviti da ćemo u svibnju ove godine održati NATO – SAD radionicu za izradu Nacionalne strategije o suzbijanju oružja za masovno uništenje“, kazala je u ponedjeljak, 6. travnja 2009. godine potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, otvarajući Peti svjetski kongres o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu, koji se održava u Cavtatu od 6. do 10. travnja, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a u čijem radu 130 znanstvenika iz 40 država.

Adlešič je naglasila kako je Hrvatska dala velik doprinos miru u svijetu, što najbolje potvrđuju pripadnici Hrvatske vojske u misijama, poput one u Afganistanu, za što dobivaju najveće ocjene. Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, potpredsjednica Vlade je kazala kako to „ne ovisi o nama, nego o susjedima, Slovencima“, ali je uvjerena kako će i Slovenci shvatiti da je bolje da imaju susjeda iz iste europske obitelji nego da nas i dalje koče. "Hrvatska je prošle godine izradila strategiju borbe protiv terorizma, sada radi na akcijskom planu, a slijede izmjene dviju vrlo važnih strategija i to strategije nacionalne sigurnosti s obzirom na ulazak u NATO i strategije obrane, gdje su upravo područja s ovoga kongresa ona na kojima treba ozbiljno raditi", upozorila je Đurđa Adlešič.

Direktor Kongresa ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut svim je sudionicima poželio je dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja uvaženih stručnjaka, naglasivši kako je uvjeren da se ovaj skup može smatrati još jednim značajnim doprinosom miru i stabilnosti u svijetu. Tematika kongresa uključuje kao i do sada znanstvene pristupe problemu terorizma te medicinske aspekte NKB terorizma. Republika Hrvatska je uspješnim organizacijama ovih pet svjetskih znanstvenih skupova praktično postala država u kojoj se tradicionalno održava serija kongresa iz oblasti NKB obrane sa težištem na novim oblicima i metodama prijetnje miru i sigurnosti, a to je terorizam, odnosno, NKB terorizam.

Na kongresu će se, uz opsežan program i dnevni red raspravljati o tematskim područjima poput neproliferacije oružja za masovno uništavanje, znanstvene i tehnološke realnosti u svijetu terorističkih prijetnja i sigurnosti komunikacijske infrastrukture te o prijetnjama, nadzoru posljedica i komunikaciji u slučaju terorističkih napada.

Tijekom skupa u utorak, 7. travnja u hotelu "Croatia" održat će se pokazna vježba po scenariju terorističkog napada u hotelu, u čemu će sudjelovati i gosti.



Pisane vijesti