Potpredsjednica Vlade Kosor u Češkoj Republici

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor susrela se danas u Pragu s potpredsjednikom Vlade Češke Republike i ministrom rada i socijalne skrbi Petrom Nečasom. Tijekom susreta potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi između dvije zemlje. Tom prigodom potpredsjednica Kosor zahvalila je cijeloj češkoj Vladi i češkom narodu na potpori koju su dali Hrvatskoj pri ulasku u Sjeveroatlanski savez, te na potpori ulasku Hrvatske u EU.

Ulazak Hrvatske u NATO savez za nas znači povratak tamo gdje pripadamo, a uskoro očekujemo i završetak pregovora za ulazak u EU, istaknula je potpredsjednica.

Potpredsjednik Vlade Češke Republike i ministar rada i socijalne skrbi Petar Nečas kazao je da postoji široki konsenzus svih čeških stranaka u potpori ulasku Hrvatske u EU, te da će svaka Vlada davati potporu Hrvatskoj. Također, dodao je da je ulazak Hrvatske u EU pozitivan korak širenja EU.

Potpredsjednica Kosor se osvrnula na trenutačnu blokadu za što je kazala da nije u skladu onoga što je temelj EU, a sve poslove oko pregovora bez obzira na blokadu Hrvatska će završiti do kraja 2009.

Tijekom današnjeg susreta razgovaralo se i o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Češkoj Republici, tako je potpredsjednica Kosor naglasila da je prije nekoliko dana donesen rebalans proračuna, u tijeku je realizacija antirecesijskih mjera, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, jačanja gospodarstva i dodatnog pomaganja najosjetljivijim skupinama, nezaposlenima i socijalno ugroženima.

Također, na današnjem sastanku govorilo se o zaštiti nacionalnih manjina. Izraženo je zadovoljstvo položajem češke nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Češkoj.

Tijekom prijepodneva potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je na otvaranju Konferencije «Europa, prijatelj djece» koja se održava pod pokroviteljstvom ministra za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Češke Republike, a u organizaciji Češkog predsjedanja Vijećem Europske unije.



Pisane vijesti