Potpredsjednica Vlade: Dan državnosti ponovno će se obilježavati na "Oltaru Domovine"

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je danas kako se može očekivati da će se Dan državnosti ubuduće obilježavati na "Oltaru domovine" na Medvedgradu, kao što je to činio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je danas kako se može očekivati da će se Dan državnosti ubuduće obilježavati na "Oltaru domovine" na Medvedgradu, kao što je to činio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Naravno da ćemo se vratiti, mi u Vladi na tome inzistiramo", odgovorila je Jadranka Kosor na upit novinara o namjeri vraćanja prvotnoj namjeni "Oltara domovine". "Ali, tu je prije svega uloga i poziv Grada Zagreba, a koliko čujem Grad je zainteresiran", rekla je potpredsjednica Vlade na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju.

Istaknula je da na "Oltaru domovine" mora ostati "vječno sjećanje, vječni plamen na ono sve što jest važno, za trajno sjećanje na sve one koji su dali živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku".

"Grad Zagreb svoje je rekao samim tim što je odlučio konačno sanirati i urediti to što se upropastilo, što zbog zuba vremena, što zbog nemarnosti i subjektivnih razloga", rekao je, pak, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također na Dan državnosti posjetio grob prvog hrvatskog predsjednika.

Podsjetio je da je svoj osobni stav, odnosno stav Grada Zagreba prema "Oltaru domovine" već demonstrirao obilaskom i davanjem ljudima jasnih rokova i zaduženja kako bi se ispravili propusti i spomenik sanirao. "A, tko će ići na 'Oltar domovine' i tamo polagati vijence, kao i na ostale spomenike, to će odlučiti pojedine političke stranke i institucije države i Grada", rekao je Bandić.

"Nećemo ništa prepustiti slučaju, a za mjesec i pol, dva mjeseca kada radovi budu u punom tijeku i kada budemo znali kad će doći staklene suze iz Železne gore u Slovačkoj, onda ću kontaktirati premijera Ivu Sanadera i otići ćemo zajedno na 'Oltar domovine' da vidimo kako teku radovi", najavio je Bandić. Kazao je da se "Oltar domovine" dosad nije obnovio jer je u zagrebačkom gradskom Uredu za izgradnju tri godine trajala namjerna opstrukcija. Dodao je da je Muzej Grada Zagreba preuzeo obvezu nositelja projekta obnove Medvedgrada, a Grad Zagreb će osigurati novac. Stručnjaci Muzeja, Konzervatorskog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture voditi će stručni nadzor, a umjetnički nadzor će voditi autor "Oltara domovine" akademski kipar Kuzma Kovačić, kazao je Bandić.



Pisane vijesti