Sutra svečano otvaranje autoceste Zagreb-Split

Sjever i jug Hrvatske odnosno dva najveća hrvatska grada koja ih simboliziraju, Zagreb i Split, od nedjelje, 26. lipnja, bit će povezani brzom i modernom prometnicom, autocestom dugom 380 kilometara.

ZAGREB, 25. lipnja 2005. (Hina) - Sjever i jug Hrvatske odnosno dva najveća hrvatska grada koja ih simboliziraju, Zagreb i Split, od nedjelje, 26. lipnja, bit će povezani brzom i modernom prometnicom, autocestom dugom 380 kilometara.

Autocesta Zagreb - Split bit će otvorena na velikoj nacionalnoj svečanosti, a otvaranju tog najvećeg prometnog projekta u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe nazočit će visoki državni dužnosnici, uglednici iz javnog i kulturnog života te brojni strani gosti.

Puštanjem u promet posljednje dionice od Vrpolja do Pirovca, duge 33 kilometra, svečano će biti otvorena cjelokupna autocesta Zagreb - Split koja je od izuzetnog značaja za Hrvatsku i oživljavanje gospodarstva.

Time se ostvaruju želje generacija hrvatskih ljudi o povezivanju autocestom središnje i sjeverne Hrvatske s njenim jugom.

Svečanosti u povodu otvaranja autoceste održavat će se gotovo cijelu nedjelju - od Zagreba, preko pojedinih mjesta na dionicama autoceste, do Splita.

Na svečanosti u Zagrebu, koja započinje u podne, govorit će predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, te gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Zvonimir Puljić.

Potom će državni dužnosnici, brojni uzvanici i novinari proći autocestom A1 preko Karlovca, Bosiljeva, prema Tunelu Mala kapela, najdužem tunelu u Hrvatskoj, duljine 5.780 metara, koji je u promet pušten dva dana prije svečanog otvaranja.

Put se zatim nastavlja prema Skradinu, gdje će prigodnim govorom predsjednik Vlade Ivo Sanader otvoriti cjelokupnu autocestu Zagreb - Split.

Na svečanosti u Skradinu govorit će i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, a nazočnima će se na poziv premijera Sanadera, kako je najavljeno, obratiti Savka Dabčević-Kučar, Zlatko Mateša i Ivica Račan.

Put službene kolone nastavlja se prema Splitu gdje će uzvanici, Splićani i njihovi gosti, nakon pozdravnih govora dvojice gradonačelnika, iza 21,30 sati prisustvovati koncertu Zagreb-Splitu, Split-Zagrebu.

Dan nakon toga, u ponedjeljak 27. lipnja i građani će se moći početi voziti cjelokupnom autocestom koja spaja hrvatski sjever i jug za oko 3,5 sata i za 157 kuna koliko iznosi cestarina.

Ukupna vrijednost investicije u autocestu A1 iznosila je 17 milijardi kuna bez PDV-a, a obuhvaćala je izgradnju trase autoceste na kojoj je izgrađeno 292 objekta, od toga 26 mostova, 50 vijadukta, 91 nadvožnjak, 78 podvožnjaka, 25 prolaza, 14 tunela, pet prijelaza za životinje te više pratećih i uslužnih objekata.

U njenoj je izgradnji sudjelovalo 39 većih tvrtki, od čega šest stranih, a ostalo su domaći izvođači uz brojne kooperante. Uz to su mnogobrojne tvrtke sudjelovale u studijama i projektima, nadzoru i kontroli te razminiranju.



Pisane vijesti