Potpredsjednica Vlade: Do kraja travnja braniteljima stižu obavijesti o udjelu Fondu hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas da će od 12. travnja pa do kraja toga mjeseca na adrese hrvatskih branitelja stići obavijesti o izračunu njihova udjela u Fondu hrvatskih branitelja (FHB).

ZAGREB, 27. ožujka 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas da će od 12. travnja pa do kraja toga mjeseca na adrese hrvatskih branitelja stići obavijesti o izračunu njihova udjela u Fondu hrvatskih branitelja (FHB).

Više od 489 tisuća ljudi sa statusom hrvatskih branitelja na temelju propisanih kriterija ostvarit će svoje pravo na udio u tom fondu čija je vrijednost preko 2 milijarde i 165 milijuna kuna, rekla je Kosor na konferenciji za novinare.

Naglasila je da je udio u Fondu moguće ostvariti po kriterijima koje su dale same braniteljske udruge tako da će se za borbeni sektor, tj. onima koji su bili u zapovjedništvima i borbenim postrojbama, svaki dan obračunavati od 1 do 8 bodova, ovisno o razini borbenih djelovanja u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Tako će od 5. kolovoza 1990. do 1. svibnja 1991. svaki dan vrijediti 5 bodova, od 2. svibnja 1991. do 15. siječnja 1992. 8 bodova, od 16. siječnja 1992. do 30. travnja 1995. 1 bod, od 1. svibnja 1995. do 31. kolovoza 1995. 3 boda i od 1. rujna 1995. do 30. lipnja 1996. 1 bod.

Neborbeni sektor, točnije oni koji su radili u ustanovama i službama koje su neizravno sudjelovale u obrani RH, imat će za jedan dan jedan bod bez obzira na razdoblje sudjelovanja. Obitelj poginulog, zatočenog ili nestalog branitelja ostvaruje pravo na maksimalan broj bodova po kriteriju borbenog sektora, a za one branitelje koji su bili zatočeni u neprijateljskim logorima svaki dan zatočenja vrijedi 8 bodova.

Kosor je istaknula i da branitelji koji ostvaruju svoje udjele u FHB tri godine neće smjeti prodavati svoje udjele kako bi se zaštitila vrijednost Fonda te je dodala da se za informacije može nazvati i kontakt telefon 01/3040 730.

Josip Glavaš iz Erste Fonda rekao je novinarima da će na potvrdi o vlasništvu udjela biti istaknuto razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu te izračun pripadajućih bodova tako da će 100 bodova biti red veličine jednog udjela. Također u obavijesti će biti i kriterij za izračun bodova te rok za žalbu (vrijedi do kraja rujna) na izračun bodova ili za promjenu podataka.

Glavaš je izvijestio da se u Fondu nalazi sedam posto dionica Hrvatskih telekomunikacija vrijednosti preko 1,2 milijarde kuna, i sedam posto Inine vijednosti preko 740 milijuna kuna, a ostatak vrijednosti čine hrvatske državne obveznice, hrvatske korporativne obveznice, trezorski zapisi Ministarstva finacija te novac i potraživanja u vrijednosti 15 milijuna kuna.

Najavio je skori ustroj posebnog centra i objavu broja telefona na koji će branitelji moći dobiti sve informacije vezane za svoj udio u FHB.



Pisane vijesti