Potpredsjednica Vlade Kosor: Hrvatska podržava načelo jedne Kine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_hrvatska_podrzava_nacelo_jedne_kine.jpg
ZAGREB, 18. siječnja 2008. (Hina) - Hrvatska bezrezervno podupire načelo jedne Kine i protivi se jednostranom proglašenju nezavisnosti Tajvana, izjavila je u petak potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade NR Kine Huom Jianminom.

"Ja sam u ime Vlade dala odlučnu potporu načelu jedne Kine, a isto sam tako dala do znanja da se Hrvatska energično protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti Tajvana", kazala je Kosor.

Visoki kineski dužnosnik je odgovorio da Kina iznimno cijeni hrvatsko stajalište po tom pitanju i u ime kineske Vlade zaželio da Hrvatska što prije postane članica Europske unije.

Obje su strane potvrdile odlične bilateralne odnose koji su sve dinamičniji, posebice nakon Zajedničke izjave koju je 2005. tijekom posjeta Kini potpisao premijer Ivo Sanader.

"Između naše dvije zemlje ne postoje nikakva otvorena pitanja ni interesni sukobi...preostaje nam samo da našu suradnju što više proširimo na gospodarsko i trgovinsko područje", kazao je Huo Jianmin. Kosor je također istaknula da glede gospodarske suradnje ima još puno prostora, stavivši u prvi plan energetiku, brodogradnju i izgradnju infrastrukture.

Hrvatska i Kina već imaju potpisane sporazume na području zdravstva i kulture, a u petak su potpisani sporazumi o suradnji na području obrazovanja i suradnji između Agencije za promicanje izvoza i ulaganja i kineske agencije pri Ministarstvu trgovine.

Kosor je izrazila zadovoljstvo otvaranjem Katedre za hrvatski jezik na fakultetu u Pekingu. Najavila je i sudjelovanje Hrvatske na izložbi EXPO 2010. u Šangaju, koje bi, kako je rekao njezin visoki gost, moglo poslužiti kao platforma za promicanje hrvatskog turizma.

Kina će, dodao je na kraju Huo Jianmin, raditi na poticanju dolaska kineskih turista u Hrvatsku i otvaranju svog tržišta za hrvatske proizvode. Nije zaboravio ni hrvatskim sportašima zaželjeti uspjeh na ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu.



Pisane vijesti