Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu Udruge Mobbing

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je danas izlaganje na okruglom stolu «Mogućnosti normativnog uređenja sprječavanja zlostavljanja na radu». Okrugli stol održan je u organiziaciji Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga “Mobbing”.

Potpredsjednica Kosor kazala je da je mobbing sustavno psihičko zlostavljanje i ponižavanje drugih osoba na poslu, a osobe izložene mobbingu su nesigurne. Istaknula je da je Vlada Republike Hrvatske čvrsto opredijeljena za zaštitu ljudskih prava i sprječavanje svih oblika zlostavljanja te da je spremna učiniti daljnje napore da nitko ne bude zlostavljan - jer nitko nema pravo zlostavljati drugoga.

Danas postoji dobar zakonodavni okvir ocijenila je potpredsjednica Kosor i pritom Spomenula Zakon o radu, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije te Zakon o državnim službenicima i namještenicima kojim je dana snažna potpora zviždačima. Zaštita dostojanstva radnika i sprječavanje zlostavljanja na radnom mjestu uređena je odredbama Zakona o državnim službenicima, Etičkim kodeksom te Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike koji sadrže posebno poglavlje pod nazivom „zaštita dostojanstva državnih službenika i namještenika“.

Kada je riječ o Zakonu o radu potpredsjednica je naglasila da on prije svega sadrži odredbe koje se odnose na zabranu diskriminacije, zabranu uznemiravanja i spolnog uznemiravanja kao i zaštitu dostojanstva radnika, a propisano je da naknadu štete bog diskriminacije radnik može tražiti temeljem Zakona o radu, a nezaposlena osoba temeljem općih propisa obveznog prava. Temeljem Zakona o radu poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla tako da im osigura uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju.

Potpredsjednica Vlade Kosor iznjela je podatke Državnog zavoda za statistiku, a koji su vezani za povredu prava na rad i drugih prava iz rada tako je 2005. godine bilo prijavljeno 166 povreda, od toga je u 71 slučaju podignuta optužba, a u 42 slučaja su izrečene presude. 2006. godine bilo prijavljeno 181 povreda, od toga je u 89 slučaju podignuta optužba, a u 54 slučaja su izrečene presude. 2007. godine bilo prijavljeno 179 povreda, od toga je u 81 slučaju podignuta optužba, a u 51 slučaja su izrečene presude.

Prema istom izvoru 2007. godine su zbog povrede prava o zaštiti trudnica, materinstva, mladeži i invalida pokrenuta 6 spora, od kojih je 1 završio proglašenjem krivim. Iste godine su zbog povrede prava iz Zakona o ravnopravnosti spolova pokrenuta 2 postupka, a u jednom slučaju je proglašen krivim. Iznjela i podatke inspektorata rada svih područnih jedinica Državnog inspektorata, tijekom 2007. godine, ukupno je bilo zaprimljeno 20 pritužbi radnika zbog povrede dostojanstva na radnom mjestu, od toga 8 pritužbi žena, a u razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca 2007. godine ukupno 6 pritužbi vezanih uz diskriminaciju, od toga su 3 pritužbe podnijele žene.

Na kraju potpredsjednica Kosor rekla je da važnu ulogu u sprječavanju mobbinga imaju sami poslodavci, organizacije civilnog društva i državna tijela čija je zadaća stvoriti normativni okvir za sprječavanje pojave mobbinga i zaštitu žrtava kad do njega dođe.



Pisane vijesti