Vlada odbacuje SDP-ove tvrdnje

ZAGREB,21. listopada 2008.(Hina) - Hrvatska Vlada odbacila je tvrdnje SDP-ova kluba o nesigurnosti i siromašenju hrvatskih građana te o zastoju u integracijskim procesima.

"Sve aktivnosti predsjednika Vlade, kao i Vlade u cjelini usmjerene su na stvaranje sigurnog okruženja za život građana u Hrvatskoj, kao i gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske te uspješnog ostvarenja najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva: punopravnog članstva u EU i NATO-u", stoji u očitovanju Vlade na prijedlog SDP-a da se premijeru Ivi Sanaderu i Vladi izglasa nepovjerenje, o kojemu će sutra raspravljati Sabor.

Vlada ističe prošlogodišnji pad broja kaznenih djela za 6,41 posto te nastavak takvog pozitivnog trenda i u ovoj godini, a odbacuje tvrdnje SDP-a o izuzetno lošem i narušenom stanju sigurnosti u državi.

Iz Vlade odbacuju i navode o siromašenju države i njezinih građana.

"Nije točno da Hrvatska svakim danom postaje sve siromašnija", tvrdi Vlada i navodi kako je neprimjereno isticati da građani na hranu troše 12 posto manje nego u prošloj godini.

Vlada naglašava kako je, suprotno tvrdnjama SDP-a, u odnosu na prošlu godinu došlo do porasta trgovine na malo u segmentu prehrane od oko tri posto.

U očitovanju se navodi i da su kretanja cijena prehrambenih proizvoda u skladu s onima u Europskoj uniji ili čak povoljnija od onoga u većini novih članica.

"Gospodarska i socijalna politika koju vodi Vlada i u ovim se kriznim vremenima pokazala ispravnom", stoji u očitovanju Vlade, koja ističe i da je u svjetskoj financijskoj krizi uspjela građanima osigurati realan napredak.

Kao neosnovane Vlada odbacuje podatake o enormnom porastu uvoza hrane. Iako potvrđuje da je vrijednost uvoza iskazana u američkim dolarima za 32 posto veća u ovoj godini, Vlada smatra da se vrijednost tog uvoza treba prikazivati u eurima, s obzirom na to da se 70 posto hrane uvozi iz EU.

U tom je slučaju, po Vladinoj računici, poljoprivredni uvoz iskazan u eurima zapravo povećan za 15,1 posto.

U očitovanju se odbacuju i SDP-ove tvrdnje o zastoju pregovora s EU, a Vlada ističe kako pregovori s EU dobro napreduju, što je prepoznato i u Bruxellesu i u drugim glavnim gradovima u EU.

Vlada ističe i velike učinke na suzbijanju korupcije u ovoj godini, te kako su svi premijerovi i Vladini napori usmjereni na stvaranje sigurnog okruženja za život građana, gospodarske i financijske stabilnosti te punopravno članstvo u EU i NATO-u.

"Takvu dosljednu politiku građani su prepoznali i na izborima 2007. godine", stoji u očitovanju Vlade.

Vlada na kraju u očitovanju predlaže da Hrvatski sabor odbije Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu kojeg je predsjedniku Sabora podnio 41 zastupnik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru.



Pisane vijesti