Potpredsjednica Vlade Kosor s predsjednicima/cama Županijskih Povjerenstava za suzbijanje zlouporabe opojnih droga

U povodu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor održala je sastanak s predsjednicima/cama Županijskih Povjerenstava za suzbijanje zlouporabe opojnih droga danas u Vladi.

Tom prigodom potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor izvijestila je nazočne o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj u 2007. i o provedbi Projekta resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu.

Potpredsjednica Kosor iznijela je podatak da je u Registru liječenih zbog uzimanja ili ovisnosti o drogama prošle godine zabilježeno 25 720 osoba. Najizraženiji problem zlouporabe droga zabilježen je u Zadarskoj, Istarskoj, Dubrovačko – neretvanskoj županiji i u Gradu Zagrebu. U 2007. registrirano je 7 464 liječenih ovisnika dok je taj broj 2000. bio 3 899. Prvi puta registriranih ovisnika u Hrvatskoj ima 1 779 i taj broj je smanjen za 11 posto u odnosu na godinu ranije. Također broj novootkrivenih opijatskih ovisnika u 2007. godini smanjen je za 8,6 posto. Prosječna dob prvog uzimanja bilo kojeg sredstva ovisnosti je 15,9 godina, dok je prosječna dob prvog uzimanja heroina 20 godina. Prosječna dob intravenoznog uzimanja je 20,8 godina, a prosječna dob javljanja na tretman iznosi 25,7 godina. Najviše je osoba u dobnoj skupini od 25 do 29 godina, a već je udjel muškaraca u odnosu na broj žena.

Potpredsjednica je naglasila da najviše zabrinjava povećanje broja umrlih u odnosu na 2006. godinu. Ali ističe da je jedan od mogućih razloga kvalitetnija suradnja u prikupljanju podataka. Govoreći o radnom statusu liječenih ovisnika potpredsjednica Kosor je naglasila da od ukupno 7 464 liječenih ovisnika njih 37,2 posto je nezaposleno.

Tijekom 2007. bilježi se i pad prijavljenih maloljetnika za kazneno djelo za 40 posto u odnosu na 2006.

Na kraju potpredsjednica je kazala da će se u idućoj godini više raditi na edukaciji i to ne samo djece nego i roditelja. Također je rekla da će se uložiti dodatni napori kako bi Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu u cijelosti zaživio.



Pisane vijesti