Predsjednik Vlade na konvenciji OeVP-a u Austriji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_konvenciji_oevp_a_u_austriji.jpg

ZAGREB, 28. studenog 2008. (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sander podsjetio je u govoru pred sudionicima konvencije Austrijske pučke stranke (OeVP) u petak u Welsu na prijateljstvo između Hrvatske i Austrije i zahvalio Austrijancima na podršci u približavanju Hrvatske Europskoj Uniji.

Kao počasni gost konvencije OeVP-a, Sanader je u govoru sudionicima poručio da je OeVP "velika europska stranka".

Dolaskom na ovu stranačku konvenciju želim zahvaliti za potporu mojoj zemlji u pregovorima s EU, rekao je Sanader, podsjećajući da Hrvatska u idućoj godini ulazi u "odlučujuću godinu" u pregovorima s EU.

Sanader se založio za daljnje širenje EU, koje se po njegovu mišljenju mora nastaviti "bez obzira koliki su problemi, koliki je umor od proširenja".

"Hrvatska pripada jezgri Europe", ustvrdio je predsjednik Hrvatske vlade, izražavajući nadu da će OeVP "zajedno sa svojim partnerima" i nadalje podupirati Hrvatsku.

Obećao je pritom da će se Hrvatska pobrinuti da na Balkanu, nazivajući ga "našom susjednom regijom", zaživi stabilnost.

Izražavajući svoju solidarnost s OeVP-om i u vremenima krize, Sanader je pozvao na slogu.

"Mi u Hrvatskoj vjerujemo u suradnju umjesto konfrontacije", naglasio je.

"Cijela Europa danas gleda ima li u Welsu sloge. Zato sam došao ovamo", poručio je Sanader.

Podsjećajući na činjenicu da je novi ministar u austrijskoj vladi iz redova OeVP-a, Nikolaus Berlakovich, gradišćanski Hrvat, kao i član SPOe-a Norbert Darabos, Sanader se našalio upozorivši da bi "Hrvati mogli preuzeti austrijsku vladu".

Sanaderov govor sudionici konvencije ispratili su snažnim i dugačkim pljeskom, a članica radnog predsjedništva Gerlinde Rogatsch komentirala je to riječima da pljesak pokazuje da će se OeVP boriti za ulazak Hrvatske u EU ne samo razumom, nego i "cijelim srcem".



Pisane vijesti