Potpredsjednica Vlade na 10. godišnjoj konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Stručnog vijeća Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata Jadranka Kosor sudjelovala je danas na Bjelolasici na 10. godišnjoj konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć gdje je govorila o provedbi Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Stručnog vijeća Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata Jadranka Kosor sudjelovala je danas na Bjelolasici na 10. godišnjoj konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć gdje je govorila o provedbi Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako su Centri za psihosocijalnu pomoć, koji su novim Nacionalnim programom postali podružnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, tijekom 2004. godine obavili 58 312 intervencija prema 39 809 korisnika – hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a u prvih deset mjeseci 2005. godine 38 321 intervenciju prema 27 497 korisnika. U okviru ovih brojki potpredsjednica Kosor zahvalila je na trudu djelatnicima Centara za psihosocijalnu pomoć te istaknula kako je u smislu njihove 24-satne dostupnosti i zamišljen novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći. Napomenula je kako u provedbi Nacionalnog programa postoje određene poteškoće u pogledu dodjele adekvatnih prostora za rad Centara za psihosocijalnu pomoć, a što je prema Nacionalnom programu obveza tijela lokalne i samouprave. Podsjećajući kako je već uputila dopise županijama sa zahtjevom za dodjelom takvih prostora, i ovim putem poručila je kako briga o hrvatskim braniteljima mora biti briga čitavog hrvatskog društva.

Iznoseći podatak o 1503 izvršena suicida hrvatskih branitelja u razdoblju od 1991. do kraja 2004. godine, koji je po prvi puta nakon prikupljanja svih detaljnih podataka, javno istaknut u mandatu ove Vlade, potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti započelo i sa sustavnom evidencijom spriječenih pokušaja suicida od strane djelatnika Ministarstva i Centara za psihosocijalnu pomoć pa je tako primjerice u rujnu ove godine spriječen 31 pokušaj suicida, a u mjesecu listopadu još 14 pokušaja.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na pozitivne rezultate Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pokrenutom u mandatu ove Vlade, kroz koji je dosad zaposleno oko 3 500 hrvatskih branitelja. Posebno je izrazila zadovoljstvo razvojem braniteljskog zadrugarstva - istaknuvši kako je Ministarstvo u 2004. godini financijski poduprlo 10 braniteljskih zadruga, te gotovo dvostruko više u ovoj godini također je rekla kako su i u proračunu za 2006. sredstva za provođenje Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja povećana za 5 milijuna kuna te sada iznose ukupno 35 milijuna kuna.

Na konferenciji je predstavljen priručnik s preporukama o praćenju suicida i pokušaja suicida u hrvatskim medijima. Preporuke su izradili stručnjaci na temelju naputaka Svjetske zdravstvene organizacije, a temeljna poruka im je ukazivanje na pogubnost senzacionalističkog medijskog praćenja suicida što može potaknuti nove suicide. Navedeni priručnik s napucima Ministarstvo će uputiti svim medijskim kućama u Hrvatskoj.



Pisane vijesti