Potpredsjednica Vlade na 6. redovnoj godišnjoj skupštini Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Šibeniku, kao pokroviteljic6. redovnoj godišnjoj skupštini Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Šibeniku, kao pokroviteljica, 6. redovnoj godišnjoj skupštini Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo osobnom suradnjom i suradnjom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s Udrugom. Tom prigodom izvijestila je nazočne o dosad poduzetim aktivnostima u pogledu pomoći hrvatskim braniteljima oboljelima od PTSP-a u Hrvatskoj. Rekla je kako su novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2005. godine, bili produženi rokovi za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI iz Domovinskog rata po osnovi bolesti uopće, pa tako i po osnovi bolesti PTSP-a, i do deset godina po okončanju Domovinskog rata.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su na početku mandata ispunjeni i svi zahtjevi konvencije udruga hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTPS-a iz 2003. godine, pa je na taj način ukinuta primjena upitnika MMPI-2 kao obvezatnog instrumenta u postupku vještačenja PTSP-a. Rekla je kako je po zahtjevu konvencije po prvi puta utvrđen i javno obznanjen ukupni broj počinjenih suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za cjelokupno razdoblje od 1990. godine.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u Šibensko-kninskoj županiji od 1990. do kraja prošle godine suicid počinilo 26 hrvatskih branitelja, a u prošloj godini samo jedan, što svrstava ovu županiju u red županija s najmanjim brojem suicida hrvatskih branitelja.

Od osnutka Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije kroz nju je prošlo više od 750 oboljelih hrvatskih branitelja, trenutno je 458 registriranih članova, od toga 256 ih je aktivno. Rad Udruge temelji se na psihosocijalnoj pomoći oboljelim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, a sastoji se od pomoći educiranih stručnjaka psihijatara, psihologa, pravnika, pedagoga, teologa, socijalnih radnika i svih ostalih koji svojim znanjem mogu pomoći članovima. Članovi Udruge sastaju se kroz organizirane terapijske zajednice, edukativna predavanja, pruža im se pravna i novčana pomoć pri liječenju ili u drugim okolnostima. Osobitost Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije ogleda se u organiziranju radne terapije uzgojem maslina koja se odvija kroz Poljoprivrednu zadrugu „Branitelj“.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odobrilo je tijekom 2005. godine zadruzi „Branitelj“ poticajna sredstva za razvoj zadrugarstva u iznosu od 150.000,00 kuna, a o dosadašnjoj uspješnosti projekta svjedoče priznanja sa sajmova maslinarstva i maslinovog ulja (zlatna medalja za kvalitetu ulja na natjecanju maslinara „Maslina 2007.“ u Splitu i zlatna medalja za kvalitetu ulja na natjecanjima maslinara „Noćnjak 2005.“ i „Noćnjak 2007.“ u Supetru).

Osim financijske potpore zadruzi „Branitelj“, Ministarstvo je za ostale programske aktivnosti u 2007. godini Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Potpredsjednica Kosor podržala je i inicijativu Udruge za otvaranjem prostora u kojima bi se mogle okupljati i obitelji hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a.

Za predsjednika Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije izabran je dosadašnji predsjednik Branko Smrček.



Pisane vijesti