Potpredsjednica Vlade na dodjeli Nagrada za korporativnu filantropiju udruge «Donacije.info»

Godišnjim Nagradama za korporativnu filantropiju udruga «Donacije.info» nagrađuje tvrtke koje doprinose razvoju filantropije i društveno odgovornog poslovanja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, godišnje Nagrade za korporativnu filantropiju za 2006. godinu, koju tvrtkama dodjeljuje udruga «Donacije.info». Godišnjim Nagradama za korporativnu filantropiju udruga «Donacije.info» nagrađuje tvrtke koje doprinose razvoju filantropije i društveno odgovornog poslovanja.

Potpredsjednica Kosor uručila je predsjedniku uprave Zagrebačke banke Franji Lukoviću nagradu za najbolju pojedinačnu korporativnu donaciju u 2006. godini, predsjedniku uprave Holcima Albertu Szabu nagradu za najbolji program korporacijskog doniranja u 2006. godini, te predsjedniku Uprave Brodomerkura Ivici Kožulu posebnu nagradu za doprinos filantropiji u Hrvatskoj u 2006. godini. Dodijeljene su i zahvalnice svim tvrtkama koje su se prijavile za dodjelu Nagrada za korporativnu filantropiju.

Upućujući pozdrave predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, kao pokrovitelja ovogodišnjih dodjela Nagrada za korporativnu filantropije, potpredsjednica Kosor čestitala je organizatorima projekta, udruzi Donacije.info, na ovoj hvalevrijednoj inicijativi koja promiče sudjelovanje hrvatskih tvrtki u širenju i promociji filantropije u hrvatskom društvu.
Istaknula je pritom kako u svijetu sve bržeg poslovnog napretka poslovni sektor dio sredstava za ublažavanje nezaposlenosti i socijalne isključenosti usmjerava razvojnim organizacijama, manji dio izravno lokalnim udrugama, a sve većim dijelom pokreće vlastite razvojne programe, te na taj način preuzima dio posla javnog i neprofitnog sektora razvijajući programe socijalnog zapošljavanja ili neprofitnog poduzetništva. U tom smislu, rekla je kako bi donacije i sredstva iz privatnog sektora, bilo da je riječ o pojedincima ili poslovnim subjektima, trebale s vremenom prerasti u strateški izvor financiranja programa i projekata organizacija civilnoga društva u budućnosti.


Potpredsjednica Kosor rekla je kako je, prema iskustvu najboljih svjetskih praksi, hrvatska Vlada započela s prilagodbama poreznog sustava s ciljem poticanja korporativne filantropije, a izmjenama Zakona o porezu na dobit, uveden je poticaj gospodarskim subjektima za financiranje kulturnih, znanstvenih, odgojno-obrazovnih, zdravstvenih, humanitarnih, sportskih, ekoloških i drugih programa u općekorisne svrhe, tako da je vrijednost darovanja za koje se umanjuje porezna osnovica utvrđena do 2 posto prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Usvajanjem Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, Vlada se obvezala osmisliti i potaknuti učinkovitu provedbu cjelovitog programa poreznih i drugih poticaja za razvoj društveno odgovornog poslovanja profitnog sektora, zbog ulaganja sredstava u programe razvoja socijalne kohezije i održivog razvoja zajednice. Potpredsjednica Kosor rekla je kako i mjere Nacionalne populacijske politike predivđaju izmjene u poreznom sustavu, čime će se dodatno unaprijediti obiteljski život.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je, u povodu Međunarodnog dana obitelji – 15. svibnja, po prvi puta uručila i nagradu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti «Tvrtka prijatelj obitelji» tvrtki Ericsson Nikola Tesla d.d., kao trgovačkom društvu s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog obiteljskog ozračja prema zaposlenicama - roditeljima i njihovim obiteljima u protekloj godini. Potpredsjednica Kosor izrazila je želju da dodjela nagrade «Tvrtka prijatelj obitelji» povodom 15. svibnja - Međunarodnog dana obitelji postane tradicija, te da iduće godine bude dodijeljena u više kategorija.



Pisane vijesti