Zaključci s Okruglog stola o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Jedinstvena je ocjena svih sudionika da je postignut daljnji napredak u unaprjeđenju prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te u tom smislu u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Naglašeno je da je Vlada Republike Hrvatske u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina poduzela niz mjera...

Na Okruglom stolu o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je u organizaciji Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, održan 15. svibnja 2007. godine u hotelu «Dubrovnik» u Zagrebu sudjelovalo je više od 30 sudionika. Zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, članovi Savjeta za nacionalne manjine, predstavnici ministarstava i drugih državnih tijela koji su sudjelovali u izradi nacrta izvješća o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te predstavnici nacionalnih manjina razmotrili su nacrt izvješća o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava u prethodnoj godini.

Podloga za raspravu bila su izvješća koja su podnijela ministarstva i druga državna tijela kao i Savjet za nacionalne manjine.

Sudionici seminara su ocijenili kao dobru praksu uvođenje šire rasprave o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava prije upućivanja izvješća u redovitu proceduru. U tom smislu su pohvalili inicijativu Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske koja će omogućiti da izvješće koje Vlada Republike Hrvatske podnese Hrvatskom saboru bude životvornije pa tako kvalitetnije i realnije odrazi stvarnu sliku ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Jedinstvena je ocjena svih sudionika da je postignut daljnji napredak u unaprjeđenju prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te u tom smislu u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Naglašeno je da je Vlada Republike Hrvatske u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina poduzela niz mjera kako bi došlo do stvarnog i potpunog uključivanja pripadnika nacionalnih manjina u javni, politički, kulturni i društveni život u Republici Hrvatskoj.

Kako bi izvješće koje priprema Vlada Republike Hrvatske što bolje odrazilo stvarno stanje, sudionici Okruglog stola su predložili da se izvješće dopuni i doradi tako da se ukaže na:

- teškoće u primjeni Ustavnog zakona koje se odnose na uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina, posebno kada su u pitanju stečena prava (u slučaju Grada Daruvara u vezi sa službenom uporabom češkog jezika) kao i na poteškoće u dobijanju osobnih iskaznica na jezicima nacionalnih manjina
- nepotpuno provođenje zakona u dijelu zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi i pravosudnim tijelima, te u pitanju zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina
- probleme u osiguranju uvjeta za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u dijelu jedinica lokalne i regionalne samouprave posebice rješavanje financiranja, te osiguravanja prostora za rad, kao i prihvaćanja vijeća kao sastavnog dijela lokalne i regionalne samouprave
- nezadovoljavajući pristup u prezentaciji nacionalnih manjina u javnim medijima, vezano za primjernu čl.18 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina,
- zadovoljstvo sredstvima koja su osigurana u Državnom proračunu za 2006.g. i realnim povećanjem. Upozoreno je, međutim, da je prilikom prikazivanja ukupnih sredstava za nacionalne manjine potrebno naglasiti da u području odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, kada su u pitanju sredstva za redovno osnovno obrazovanje kao i za investicije (izgradnja škola i dvorana) da su one za namjene redovnog osnovnog obrazovanja, a samo razlike u manjinskom obrazovanju mogu biti trošak namijenjen nacionalnoj manjini (veća satnica, više učitelja, dodatni udžbenici itd.)


U raspravi je ukazano i na problematiku vezanu za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Sudionici Okruglog stola iz reda pripadnika nacionalnih manjina složili su se da pripadnici nacionalnih manjina moraju sami uložiti veće napore u međusobnoj suradnji na ostvarivanju zajedničkih prava, kao i u traženju dodatnih izvora financiranja potreba nacionalnih manjina putem različitih programa, što podrazumijeva i osposobljavanje za sudjelovanje u projektima iz predpristupnih fondova Europske Unije.

Pripadnici nacionalnih manjina su pohvalili dosadašnji način educiranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te lokalne i područne samouprave, koje su organizirali Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te predložili da se i u narednom razdoblju nastavi provoditi takvo osposobljavanje u cilju učinkovitijeg sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu.



Pisane vijesti