Predsjednici vlada Hrvatske i Mađarske pozvali poduzetnike na jačanje suradnje

Na skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori okupilo se stotinjak predstavnika mađarskih i hrvatskih tvrtki, kao što su MOL, OTP banka, Biopetrol, Astra, INA, Kraš, Zagrebački velesajam i druge. Istaknuvši da su dvije vlade učinile puno na otvorenosti gospodarstava, Sanader i Gyurcsany rekli su da sada gospodarstvenici moraju intenzivirati svoje odnose.

ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatski i mađarski premijeri Ivo Sanader i Ferenc Gyurcsany pozvali su poduzetnike dviju zemalja na jačanje suradnje, otvarajući u četvrtak u Zagrebu Hrvatsko-mađarski gospodarski forum na kojemu su se okupili brojni gospodarstvenici.

Na skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori okupilo se stotinjak predstavnika mađarskih i hrvatskih tvrtki, kao što su MOL, OTP banka, Biopetrol, Astra, INA, Kraš, Zagrebački velesajam i druge.

Istaknuvši da su dvije vlade učinile puno na otvorenosti gospodarstava, Sanader i Gyurcsany rekli su da sada gospodarstvenici moraju intenzivirati svoje odnose.

"Hrvatsko-mađarski odnosi su sjajni, a među gospodarstvenicima vlada golema otvorenost jednih prema drugima u čemu su naše vlade puno učinile", rekao je Gyurczany koji je u četvrtak stigao u Zagreb na zajedničku sjednicu dviju vlada.

Mađarska je s investiranom milijardom dolara 7. ulagač u hrvatsko gospodarstvo, a mađarska će vlada, istaknuo je Gyurcsany, nastaviti infrastrukturno povezivanje s Hrvatskom.

Mađarski je premijer naveo da se u skladu s mogućnostima grade mađarske autoceste, pa će tako, rekao je, građani od rumunjske i ukrajinske granice uskoro autocestom putovati sve do jadranske obale. Dodao je i kako se gradi mađarska dionica željezničkog pravca od Gdanjska do Ploča koje bi, uz Rijeku, postale mađarska uvozno-izvozna luka.

Uz projekte prometnog povezivanja, premijer Sanader spomenuo je i izgradnju terminala za ukapljeni plin u kojem će udio imati i Mađarska preko vlasništva u naftnoj tvrtki MOL.

Prema premijerovim riječima, terminal će se graditi na Krku ili u Plominu, kojem je dao malu prednost, o čemu će odlučiti posebna radna skupina.

Nakon otvaranja foruma, mađarski i hrvatski gospodarstvenici nastavili su susret razgovorima o konkretnoj suradnji za koju, prema odazivu na forum, obje strane pokazuju veliki interes.



Pisane vijesti