Potpredsjednica Vlade na donatorskoj konferenciji u Kninu i posjetu Udruzi branitelja liječenih od PTSP-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Kninu donatorsku konferenciju u organizaciji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije „Tvrđava Knin“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Kninu donatorsku konferenciju u organizaciji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije „Tvrđava Knin“.

Cilj donatorske konferencije održane danas u Kninu je podupiranje rada Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije „Tvrđava-Knin“ kroz financijsku i tehničku pomoć, znanjem i edukacijom, kako bi se omogućila IT edukacija hrvatskih branitelja, veterana i invalida, te potaknuo program njihove rehabilitacije i resocijalizacije. Konferencija će omogućiti uspostavljanje kontakata, suradnje i daljnjeg povezivanja Udruge te potencijalnih donatora.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo suradnjom hrvatske Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s Udrugom, napomenuvši kako su upravo njezini članovi svojim stručnim usavršavanjem pridonijeli izgradnji hrvatskog društva kao društva znanja. Poručivši kako je skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji obveza čitavog društva potpredsjednica Kosor podsjetila je i na neke dosadašnje aktivnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Rekla je kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim su uvedene mnoge novine, posebice za oboljele od PTSP-a. Također su ispunjeni svi zahtjevi konvencije udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, ukinut je test MMPI-II, te su produženi bili i rokovi za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a. Potpredsjednica Kosor najavila je, za 5. ožujka ove godine, početak povrata duga hrvatskim braniteljima zbog neusklađivanja invalidnina i mirovina prema Zakonu iz 2001. godine, za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna, podsjećajući kako je u mandatu ove Vlade već vraćen dug za 2001. i 2002. u ukupnom iznosu od 255 milijuna kuna. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u tijeku provođenje Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i stambeno zbrinjavanje HRVI-a na područjima od posebne državne skrbi. Također je rekla kako je hrvatska Vlada sklopila s Bosnom i Hercegovinom Sporazum o pravima ratnih vojnih invalida pripadnicima HVO-a i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a najavila je i skoro iznalaženje načina stambenog zbrinjavanja pripadnika HVO-a koji stanuju u objektima u državnom vlasništvu na područjima od posebne državne skrbi.

Potpredsjednica Kosor posjetila je nakon održane donatorske konferencije članove Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije „Tvrđava-Knin“, u prostorijama Udruge u Kninu. Udruga je osnovana 2001. godine, kao ogranak šibenske udruge branitelja oboljelih od PTSP-a. Udruga djeluje u području socijalne integracije hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i članova njihovih obitelji, prevencije i pomoći pri posljedicama sekundarne traumatizacije, organiziranja seminara i educiranja članova Udruge, osnivanja stručnih timova za pomoć i samopomoć hrvatskim branitelja i invalida oboljelih i liječenih od PTSP-a, suradnje s tijelima državne uprave te odgovarajućim stručnim institucijama i ustanovama, poticanja i provođenja istraživanja na temu PTSP-a i ostalih psihosocijalnim posljedica rata te IT resocijalizacija putem novih tehnologija.

Osim toga, pet razvojačenih hrvatskih branitelja i Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije «Tvrđava Knin» osnovali su u rujnu 2004. godine Zadrugu hrvatskih branitelja «Tvrđava Knin». Upravitelj zadruge je Mladen Milošević, koji je i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske «Tvrđava Knin». Zadruga ima devet članova, razvojačenih branitelja, te pet kooperanata koji svojim radom pridonose zadruzi i njenim članovima. U svrhu oživljavanja gospodarstva i zapošljavanja nezaposlenih branitelja, Zadruga se bavi stočarskom i biljnom proizvodnjom. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti također je tijekom 2005. godine dodijelilo zadruzi financijska sredstva za poticanje osnivanja zadruga branitelja u iznosu od 150 tisuća kuna.



Pisane vijesti