Potpredsjednica Vlade na godišnjoj skupštini Zajednice udruga hrvatskih branitelja lijecenih od PTSP-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Rovinju redovnoj godišnjoj skupštini Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske. Godišnja skupština održava se u sklopu Sportskih igara Zajednice koje je financijski poduprlo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor izvijestila ih je o aktivnostima Vlade RH i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti poduzetim u dosadašnjem mandatu za hrvatske branitelja oboljele i liječene od PTSP-a. U tom smislu istaknula je kako su do sada ispunjeni svi zahtjevi Konvencije udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz 2003. godine – od ukidanja provedbe testa MMPI-2 za hrvatske branitelje oboljele i liječene od PTSP-a, produženja rokova za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida temeljem bolesti PTSP-a i do deset godina nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, ukidanja vremenskog roka važenja prve medicinske dokumentacije koji je starim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji bio ograničen na dvije godine, prestanka prevođenja i revizije hrvatskih ratnih vojnih invalida oboljelih i liječenih od PTSP-a temeljem neustavnih i diskriminirajućih odredbi statog Zakona, do prikupljanja podataka i objave broja hrvatskih branitelja koji su izvšili suicid.
Potpredsjednica Kosor rekla je kako je putem novog Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata reorganiziran sustav Centara za psihosocijalnu pomoć kao podružnica Ministarstva u županijama i Gradu Zagrebu. Napomenula je pritom kako je tijekom 2006. godine kroz 21 županijski Centar za psihosocijalnu pomoć obavljeno 41.137 intervencija prema 31.151 korisniku, a kroz četiri Regionalna centra za psihotraumu (u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku) i Centar za krizna stanja u Zagrebu obavljeno je 183.880 intervencija.


Potpredsjednica Kosor rekla je kako je pri samom kraju i izrada posebnog projekta za obitelji hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a, te obitelji najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida.

U ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpredsjednica Kosor uručila je Zajednici udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a zahvalnicu na zaštiti dostojanstva Domovinskog rata i čuvanju interesa hrvatskih branitelja.



Pisane vijesti