Potpredsjednica Vlade na Izvještajnoj sjednici Hrvatskog društva logoraša u Varaždinu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas Izvještajnoj sjednici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora povodom obilježavanja Dana logoraša u Varaždinu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas Izvještajnoj sjednici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora povodom obilježavanja Dana logoraša u Varaždinu. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora okuplja sve zatočene tijekom Domovinskog rata, a Dan logoraša – 14. kolovoza, svake godine simbolično obilježava u spomen na posljednju zajedničku razmjenu u Nemetinu 1992. godine. Održavanje ovogodišnje Izvještajne sjednice, uz sudjelovanje podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Varaždinske županije, također je simbolično organizirano u sjećanje na početke ratnih djelovanja u Varaždinu 17. rujna 1991. godine. Na Izvještajnoj sjednici nazočnima je predstavljeno izvješće o radu od posljednje održane Izvještajne sjednice te financijsko izvješće Društva za 2004. godinu. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak posebnu je zahvalu uputio potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na pomoći pri rješavanju svih problema branitelja logoraša.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor zahvalila se svim logorašima hrvatskim braniteljima na zaslugama u stvaranju slobodne, samostalne, demokratske i europske Hrvatsku poručivši kako se njihov doprinos neće i ne smije zaboraviti. Ističući kako je danas prigoda da se prisjetimo svega što može pomoći u borbi protiv zaborava istine o Domovinskom ratu, zahvalila je i Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora na dobroj suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Podsjetila je i na odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koje se odnose na branitelje logoraše kao što je automatsko priznavanje 20%-tnog trajnog invaliditeta. Također je istaknula kako je prihvaćen prijedlog o sudioništvu branitelja logoraša u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s najvećim brojem bodova, po 8 za svaki dan zatočeništva. Na ovom skupu prisjećamo se i svih onih koji se nikada nisu vratili iz srpskih koncentracijskih logora i još su uvijek na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, rekla je potpredsjednica Kosor. Pritom je zaključila kako pitanje zatočenih i nestalih osoba, njih još 1149 u ovom trenutku, mora biti nulta točka u svim razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore, a potraga se neće završiti dok se ne otkrije i posljednja sudbina.



Pisane vijesti