Potpredsjednica Vlade na konferenciji "Doprinos organizacija civilnog društva jačanju demokracije u Republici Hrvatskoj"

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Zagrebu na konferenciji «Doprinos organizacija civilnog društva jačanju demokracije u Republici Hrvatskoj», u organizaciji udruge „B.a.b.e.“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Zagrebu na konferenciji «Doprinos organizacija civilnog društva jačanju demokracije u Republici Hrvatskoj», u organizaciji udruge „B.a.b.e.“. Na konferenciji je predstavljeno istraživanje o doprinosu organizacija civilnog društva u demokratskim procesima u Hrvatskoj koje je u travnju ove godine provela udruga „B.a.b.e.“, a financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Izražavajući nadu kako će rezultati ovog istraživanja biti svima od velike koristi u budućem djelovanju, a organizacije civilnog društva pokazati u jednoj novoj dimenziji, potpredsjednica Kosor napomenula je kako je upravo snažno civilno društvo preduvjet stabilne demokratske države, čijim se razvojem, uz ostale pokazatelje, mjeri razina razvoja demokracije i otvorenosti hrvatskoga društva. Pritom je rekla kako i hrvatska Vlada, imajući na umu ovu činjenicu, stalno radi na poboljšanju uvjeta funkcioniranja civilnog društva, a prepoznajući važnost i partnerstvo organizacija civilnoga društva osobitu važnost daje potpori razvoja udruga i građanskih inicijativa, čije je djelovanje važna pretpostavka razvoju demokracije i civilnoga društva.
Potpredsjednica Kosor istaknula je kako danas u Hrvatskoj djeluje 30.345 udruga, a za financiranje udruga i ostalih neprofitnih organizacija, odnosno za provedbu projekata i programa osiguravaju se sredstva Državnog proračuna i iz dijela prihoda od igara na sreću. Pritom je napomenula kako su tijekom 2004. godine programi i projekti udruga financirani s ukupno 111 milijuna kuna, a 2005. godine s ukupno 136 milijuna kuna.
Potpredsjednica Kosor rekla je kako hrvatska Vlada, prepoznajući važnost partnerstva s civilnim sektorom, djeluje u cilju stalnog unaprjeđenja postojećeg i stvaranja novog pravnog, financijskog i institucionalnog sustava potpore razvoju civilnoga društva, odnosno stvaranja poticajnog okruženja za daljnji razvoj civilnog društva. Upravo je stoga u srpnju ove godine Vlada usvojila Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, u čijem su stvaranju aktivnim sudjelovanjem veliki doprinos upravo dale organizacije civilnog društva. Strategija se odnosi na razdoblje do 2011. godine, a polazi od vrijednosnog utemeljenja odnosa vlasti i civilnoga društva do osnovnih preduvjeta za daljnji razvoj uz unapređenje zakonskog, financijskog, poreznog i institucionalnog okvira za potporu razvoju civilnoga društva.
Potpredsjednica Kosor poručila je kako Vlada očekuje kontinuirano preispitivanje i širenje prostora za razvoj civilnoga društva kao i suradnje među sektorima u društvu te pozvala predstavnike organizacija civilnog društva za suradnju u provedbi mjera Nacionalne strategije, izradi Operativnog plana provedbe Nacionalne strategije, te još djelotvorniju i konkretniju suradnju i razvoj partnerskih odnosa.




Pisane vijesti