Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Varaždinu, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, u programu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba. Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj organizirao je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te financijsku potpru Vlade RH.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako će se potraga za svim zatočenim i nestalim u Domovinskom ratu nastaviti sve dok se ne rasvijetli sudbina i posljednje osobe s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Potpredsjednica Kosor rekla je kako ni njihove obitelji nikada neće biti zaboravljene i napuštene. Podsjetila je kako je u početku agresije na Republiku Hrvatsku na popisu zatočenih i nestalih bilo oko 18.000 osoba, razmijenjeno je 7.666 osoba, a spojeno je oko 4.000 obitelji. Također je podsjetila kako su od početka agresije na Republiku Hrvatsku do danas pronađene 143 masovne grobnice i preko 1.200 pojedinačnih iz kojih je ekshumirano 3.605 osoba. Rekla je kako se na popisu zatočenih i nestalih brantelja i civila iz Domovinskog rata iz 1991. godine nalazi još 1.110 osoba, a još 930 osoba nalazi se na popisu osoba nestalih 1995. godine. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je tijekom prošle godine izvršeno 260 probnih iskapanja, a rekla je i kako je od početka mandata ove Vlade pronađeno 6 masovnih grobnica, 176 osoba je ekshumirano, dok je 206 osoba identificirano.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo suradnjom sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te napomenula kako je u cilju unaprjeđenja potrage za nestalim osobama Vlada RH osnovala i Povjerenstvo za zatočene i nestale osobe. Izrazila je zadovoljstvo i uspješnom suradnjom s međunarodnim institucijama u ovom području, te istaknula kako je iskazujući povjerenje hrvatskim institucijama u procesu potrage za zatočenim i nestalim osobama u Domovinskom ratu svoj ured u Republici Hrvatskoj zatvorio Međunarodni odbor Crvenog križa, koji je dokumentaciju i ovlasti u daljnjem traženju prepustio Vladi RH i Hrvatskom Crvenom križu. Također je podsjetila kako je u veljači ove godine Hrvatska među prvima potpisala i Konvenciju UN-a o zaštiti od svih vrsta prisilnih nestanaka.

Potpredsjednica Kosor pozvala je sve koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama te mogućim mjestima masovnih grobnica da ih jave nadležnim institucijama ili na telefon za anonimne dojave 062-111-111.



Pisane vijesti