Potpredsjednica Vlade na okruglom stolu Integracija albanskih žena u hrvatsko društvo

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao pokroviteljicokrugli stol «Integracija albanskih žena u hrvatsko društvo». Okrugli stol ju povodu obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana ženorganizirao Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Klubom albanskih žena «Kraljica Teuta» iz Zagreba.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao pokroviteljica, okrugli stol «Integracija albanskih žena u hrvatsko društvo». Okrugli stol je, u povodu obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana žena, organizirao Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Klubom albanskih žena «Kraljica Teuta» iz Zagreba. Na okruglom stolu su se razmotrile mogućnosti integracije žena Albanki, te mogućnosti unaprjeđenja ostvarivanja prava pripadnica albanske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Na okruglom stolu su, pored predstavnica albanske nacionalne manjine, sudjelovali predstavnici ministarstava i drugih državnih tijela.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što se, uoči Međunarodnog dana žena, i ovaj Okrugli stol posvetio promicanju ženskih prava jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, te s tim u svezi specifičnim pitanjima s kojima se žene Albanke susreću u svakodnevnom životu i radu. Potpredsjednica Kosor rekla je kako Vlada Republike Hrvatske posvećuje veliku pozornost pravima nacionalnih manjina, promičući manjinsku kulturu i jezik, osiguravajući obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina na svom jeziku i pismu, uključujući pripadnike nacionalnih manjina u proces odlučivanja od lokalne razine do Hrvatskoga sabora, te stvarajući uvjete za rad udruga i ustanova nacionalnih manjina. Rekla je kako se iz godine u godinu u državnom proračunu izdvajaju sve veća sredstva za rad udruga i ustanova nacionalnih manjina, tako da je od 2004. godine do 2007. iznos koji se izdvaja u državnom proračunu povećan od 22 milijuna kuna na 35 milijuna kuna ili za oko 60%.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako su, u težnji za afirmacijom vlastite kulture, jezika i tradicije, udruge albanske nacionalne manjine u proteklom razdoblju od 15 godina djelovanja postigle značajne rezultate, njegujući albansku kulturu i jezik, te u tako kratkom razdoblju pokazale mnogo inicijative, truda i upornosti u želji za promicanjem prava žena, a posebice u njihovom zapošljavanju. Iz državnog proračuna za udruge albanske nacionalne manjine od 2004.do 2007. godine izdvojeno je 2.520.100 kuna i to putem Savjeta za nacionalne manjine, a potpredsjednica Kosor poručila je pritom kako je djelovanje udruga albanskih žena postiglo zapažen odjek u javnosti.

Potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će i ovaj Okrugli stol, otvarajući brojna pitanja značajna za položaj albanskih žena u hrvatskom društvu, pomoći u savladavanju teškoća s kojima se još susreću, te biti poticaj za još bržu integraciji Albanki u hrvatsko društvo, cijeneći pri tom doprinos koje su same pripadnice te nacionalne manjine dosad postigle u razvoju multikulturalnosti hrvatskog društva.



Pisane vijesti