Potpredsjednica Vlade na okruglom stolu o borbi protiv nasilja nad ženama u Karlovcu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Karlovcu na okruglom stolu pod nazivom „Aktivnosti lokalne zajednice u prevenciji i suzbijanju obiteljskog nasilja nad ženama“ te tom prigodom govorila o provedbi Kampanje borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Okrugli stol organizirao je Grad Karlovac u povodu predstojećeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna, a na njemu su sudjelovali predstavnici Karlovačke županije, Grada Karlovca, pravosudnih tijela, policije te nevladinih udruga koje bave borbom protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Izražavajući zadovoljstvo aktivnostima Grada Karlovca u provedbi lokalnih programa prevencije i suzbijanja obiteljskog nasilja nad ženama, potpredsjednica Kosor rekla je kako je prošle godine uputila dopis svim tijelima lokalne uprave i samouprave sa zahtjevom da izrade svoje lokalne programe, te ponovno pozvala gradove i županije koji to dosada nisu učinili da ih izrade. Potpredsjednica Kosor zahvalila je na suradnji svim nevladinim ženskim udrugama na suradnji i partnerskom odnosu u projektima borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, te izradi usvojenih dokumenata u ovom području. U pogledu aktivnosti Vlade u suzbijanju nasilja nad ženama podsjetila je kako je u Hrvatskoj osnovan Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, a od 2003. godine djeluje i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Napomenula je kako je Vlada donijela Nacionalnu stragegiju borbe protiv nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, najavivši pritom donošenje Nacionalne stragije. Potpredsjednica Kosor rekla je kako se svi sudski predmeti obiteljskog nasilja upućuju u žurni postupak, izmjenama Kaznenog zakona postrožene su kazne za obiteljske nasilnike, a i izmjenama Zakona o oružju onemogućeno je dobivanje dozvole za posjedovanje oružja sve one koji su evidentirani zbog nasilja nad ženama ili u obitelji.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdalo Adresar savjetovališta, ustanova i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, publikaciju sa Smjernicama o izvještavanju u slučaju obiteljskog nasilja, a u dosadašnjem mandatu financiralo je rad nevladinih ženskih udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, te održavaju skloništa za žrtve nasilja, u ukupnom iznosu od oko 7 milijuna kuna. Ministarstvo je također organiziralo i okrugli stol o sustavnom financiranju rada takvih udruga.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako se u Hrvatskoj od 25. studenoga prošle godine provodi i Kampanja Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama koja će trajati do 8. ožujka iduće godine. Napomenula je pritom kako su se prema preporukama Vijeća Europe o što većem uključivanju muškaraca iz javnog i političkog života u nju dosad uključili predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i zastupnici u Hrvatskom saboru, predsjednici i suci Ustavnog suda, Vrhovnog suda te Upravnog suda, kao i hrvatski nogometaši, a u planu je uključenje i sindikalnih čelnika.

Potpredsjednica Kosor najavila je ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Općinskom sudu u Zagrebu u znak sjećanja na tri ubijene i jednu teško ranjenu ženu 1999. godine. Također je, u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, za ovaj tjedan najavila i izdavanje posebne doplatne marke čiji će prihod biti namijenjen nevladinim ženskim udrugama koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, te održavaju skloništa za žrtve nasilja.



Pisane vijesti