Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomen obilježja masovne grobnice u Krkoviću i posjetu zadrugarima u Čitoj Velikoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Krkoviću, spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice iz Domovinskog rata.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Krkoviću, spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice iz Domovinskog rata. Spomen-obilježje otkrila je zajedno sa Zdravkom Burom, čiji su roditelji ekshumirani iz masovne grobnice. Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako se na ovaj način prisjećamo pet žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Krkoviću, ali i 1148 osoba s popisa zatočenih i nestalih. Tom prilikom je poručila kako se potraga za njima neće prekinuti dok se ne rasvijetli i posljednja sudbina osoba s popisa. S ovim mjestom u Hrvatskoj je dosad otkriveno 40 spomen-obilježja za ukupno 74 masovne grobnice, a dosad je pronađeno 140 masovnih grobnica.

Po završetku otkrivanja spomen-obilježja potpredsjednica Kosor sastala se u Čistoj Velikoj s članovima zadruge branitelja «Gaj». Sa zadrugom branitelja «Gaj» iz Čiste Velike potpredsjednica Kosor potpisala je u lipnju ove godine Ugovor o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja u iznosu od 150.000,00 kuna, u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Zadruga hrvatskih branitelja «Gaj» iz Čiste Velike osnovana je u kolovozu 2004. godine, a svih šest osnivača su razvojačeni hrvatski branitelji iz Čiste Velike. Prioritetni cilj zadruge je ujediniti poljoprivredne proizvođače i potaknuti hrvatske branitelje na svom području na podizanje novih višegodišnjih nasada maslina, vinograda i drugih kultura koje odgovaraju podneblju. Planovi zadruge u budućnosti vezani su i za seoski turizam, ali i druge poljoprivredne poslove. Obraćajući se nazočnim zadrugarima potpredsjednica Kosor dala im je punu potporu u daljnjem radu, te istaknula kako je rebalansom proračuna za poticanje osnivanja novih zadruga u ovoj godini pridodano još 1.350.000,00 kuna, upravo zbog uspješnosti ove mjere. Po završetku sastanka potpredsjednica Kosor obišla je sa zadrugarima maslinik Željka Storića, voditelja zadruge.



Pisane vijesti