Potpredsjednica Vlade na otvorenju 3. sajma zadruga hrvatskih branitelja u Zagrebu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu 3. Sajam zadruga hrvatskih branitelja. Na Sajmu koji organizira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti svoje proizvode i aktivnosti ove godine predstavljaju članovi 158 zadruga branitelja, a Sajam je po prvi puta prodajnog karaktera.

Otvarajući Sajam potpredsjednica Kosor rekla je kako trenutno u Hrvatskoj postoji 227 zadruga hrvatskih branitelja, napomenuvši kako su sve one osnovane u mandatu ove Vlade. Istaknula je pritom kako je za provedbu svih mjera dosadašnjeg Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u mandatu ove Vlade utrošeno oko 130 milijuna kuna, a samo za poticanje braniteljskog zadrugarstva oko 20 milijuna kuna. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je zbog uspješnosti razvoja braniteljskog zadrugarstva Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u ovoj godini dalo novčane potpore u pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kuna za čak 71 zadrugu branitelja. Također je podsjetila kako je Vlada donijela i novi četverogodišnji Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja za razdoblje od 2007. do 2011. godine, a za njegovu provedbu osigurana su i financijska sredstva.

Nakon otvorenja Sajma potpredsjednica Kosor otvorila je okrugli stol o temi „Povezivanja braniteljskih zadruga“ u sklopu kojeg predstavnici zadruga i ostali sudionici raspravljaju o svojim prijedlozima i iskustvima u radu braniteljskih zadruga. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Hrvatskog saveza zadruga, Saveza zadruga branitelja, Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe i drugi sudionici koji zadrugama mogu pružiti korisne savjete i informacije.



Pisane vijesti