Potpredsjednica Vlade na otvorenju Desete regionalne konferencije o nestalim osobama u Novom Vinodolskom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Novom Vinodolskom, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, Desetu regionalnu konferenciju o nestalim osobama. Trodnevnu Konferenciju organizira Međunarodna komisija za nestale osobe u suradnji s predstavnicima udruga obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske i susjednih država.

Otvarajući Konferenciju potpredsjednica Kosor izvijestila je nazočne o aktivnostima koje provodi hrvatska Vlada u traženju osoba s popisa zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu. Istaknula je pritom jasno stajalište hrvatske Vlade kako svaka osoba ima pravo biti pronađena i dostojno pokopana, te kako svaka obitelj ima pravo saznati istinu o konačnoj sudbini svojih nestalih članova. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je na početku agresije Hrvatska tragala za oko 18.000 zatočenih i nestalih osoba, u međuvremenu je razmijenjeno 7.666 osoba iz preko 60 logora i zatvora u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni Hercegovini i na privremeno okupiranim područjima Hrvatske, oko 4.000 osoba nakon repatrijacije u Republiku Hrvatsku spojeno je sa svojim obiteljima, a posmrtni ostaci više stotina osoba ekshumirani su i preuzeti iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Potpredsjednica Kosor također je rekla kako su u Republici Hrvatskoj dosad otkrivene 143 masovne grobnice i preko 1.400 pojedinačnih, iz njih je ekshumirano 3.605 žrtava agresije na Republiku Hrvatsku, od čega je njih 3.040 identificirano, a ekshumirano je i 717 osoba poginulih u vojnoredarstvenoj akciji „Oluja“, od čega je njih 343 identificirano, dakle ukupno su ekshumirane 4.322 osobe, od čega su identificirane 3.383 osobe. Napomenula je kako je u procesima ekshumacija i identifikacija Hrvatska uspostavila vrlo uspješan tzv. „hrvatski model traženja“, o čemu svjedoče i svi navedeni podaci o uspješnosti identifikacija. Rekla je pritom kako će hrvatska Vlada i u budućnosti posebnu pozornost posvetiti identifikacijama ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako se prema popisu iz 1991. godine, koji je obnovljen 1994. godine, još uvijek traga za 1.105 hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu, te za još 916 nestalih osoba s popisa iz 1995. godine, odnosno ukupno za 2.021 osobom. Podsjetila je pritom kako je u suradnji Međunarodnog odbora Crvenog krža i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u veljači ove godine izdana i „Knjiga nestalih osoba na području Republike Hrvatske“ u kojoj se nalaze imena svih ovih osoba.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako hrvatska Vlada poduzima stalne napore da se procesi traženja za svim nestalim osobama okončaju, napomenuvši kako je u cilju unaprjeđenja potrage za nestalim osobama Vlada osnovala i Povjerenstvo za zatočene i nestale osobe, a ona osobno za pitanja nestalih osoba imenovala svoju savjetnicu u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i savjetnika u Vladi. Potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu na suradnji i partnerskom odnosu svim nevladnim udrugama, kao i međunarodnim institucijama s kojima Republika Hrvatska surađuje u procesima traženja nestalih osoba. Podsjetivši kako je, iskazujući povjerenje hrvatskim institucijama u procesu potrage za zatočenim i nestalim osobama u Domovinskom ratu svoj ured u Republici Hrvatskoj zatvorio Međunarodni odbor Crvenog križa, koji je dokumentaciju i ovlasti u daljnjem traženju prepustio Vladi RH i Hrvatskom Crvenom križu, zadovoljstvo je izrazila i provedbom zajedničkog projekta Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Međunarodne komisije za nestale osobe tijekom kojeg su prikupljeni uzorci krvi 5.102 člana obitelji nestali osoba, a na temelju čega je identificirano preko stotinu ekshumiranih osoba.



Pisane vijesti