Vlada za pomoć od posljedica suše odlučila izdvojiti 410 milijuna kuna

ZAGREB,25. listopada 2007.(Hina) - Hrvatska je vlada danas odlučila s ukupno 410 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima i stočarima kako bi što bezbolnije prevladali posljedice ovogodišnje suše.

Vlada će tako poljoprivrednike u 13 županija u kojima je ljetos proglašena elementarna nepogoda, obeštetiti s 20 posto štete na kukuruzu, soji, krmivu i zobi, i to tamo gdje je sušom uništeno više od 50 posto prinosa, a obeštećenje će dobiti i pogođeni slatkovodni ribnjaci.

Za pomoć stočarima, pogođenima porastom cijene osnovnih sastojnica stočne hrane, također usljed suše, iz državne će se blagajne izdvojiti ukupno 282 milijuna kuna.

Obeštećenje će se isplaćivati po grlima, i to 690 kuna po kravi i junici, po 350 kuna po rasplodnoj krmači, 60 kuna po svinji u tovu te 30 kuna po rasplodnoj kozi i ovci, a po 60 kuna za koze i ovce u proizvodnji mlijeka.

Peradari će odšetu dobiti po kljunu, i to po dvije kune za rasplodna jata i nesilice, te 1,40 kuna za piliće u tovu.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković naglasio je da je Vlada uložila velik novac u podizanje stočarske proizvodnje, da je napravljeno 740 novih i poboljšanih farma, a proizvodnja mlijeka povećana za 125 milijuna litara.

Kako se ta proizvodnja ne bi počela smanjivati zbog poskupljenja stočne hrane, nužno je obeštetiti stočare, ocijenio je Čobanković.

Štete od suše prijavilo je 13 županija, a prijavljene su štete u iznosu od 2,6 milijardi kuna.

Sa 3,9 milijuna kuna proračunskih sredstava država će poduprijeti program razvitka ruralnog prostora i podizanja proizvodnje mlijeka na području Karlovačke županije, konkretno na području Ozlja, Duge Rese, Karlovca, Draganića, Žakanja, Kamenja, Ribnika, Netretića, Bosiljeva i Generalskog Stola.

Proizvodnja mlijeka od strateške je važnosti, a veliki značaj daje se i mjerama i projektima usmjerenim razvoju ruralnog prostora, kako bi se spriječila depopulacija tih krajeva, rekao je Čobanković.

Vlada je danas usvojila i tri dokumenta važna za tekstilnu industriju - Analizu dosadašnjeg razvoja i stanja industrije tekstila i odjeće u EU i Hrvatskoj, Strateške odrednice razvoja tekstilne industrije za razdoblje 2006.-2015., te Razvojnu strategiju hrvatske tekstilne industrije u razdoblju 2008.-2015.

Ti će dokumenti omogućiti da se sačuva više od 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Vlada je izmjenom Uredbe o izravnim mjerama kontrole cijena iz obveze traženja suglasnosti na promjene cijena izuzela obalni i linijski promet, s obzirom da je ustrojena Agencija za pomorski promet.

Izmijenjena je i Uredba o dražbama (javnim nadmetanjima) određenih drvnih proizvoda kojim je od te obveze izuzeto ogrijevno drvo koje se izvozi kao gotovi proizvod, a prestaje važiti Odluka o ograničenju izvoza određenih proizvoda koja se odnosila na izvoz otpadaka i ostataka od željeza i čelika.

Kako su dvije hrvatske željezare, u Sisku i Splitu, privatizirane više ne postoje ni razlozi za tu odluku, istaknuo je ministar Vukelić, dodajući da tri spomenute odluke znače i manje dozvola, manje administriranja.



Pisane vijesti