Potpredsjednica Vlade na otvorenju izložbe umjetničkih radova za idejno rješenje spomenika žrtvama Vukovara i vukovarske bolnice

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Gradskom muzeju u Vukovaru izložbu umjetničkih radova pristiglih na natječaj za odabir idejnog likovno-urbanističkog rješenja za izradu spomenika žrtvama Vukovara i vukovarske bolnice u Domovinskom ratu.

Na izložbi je izložen prvonagrađeni rad akademskog kipara Tomislava Ostoje, prema kojem će ispred Opće bolnice u Vukovaru biti izrađen spomenik u sjećanje na sve stradale u Vukovaru i vukovarskoj bolnici u Domovinskom ratu, kao i svi ostali umjetnički radovi koji su pristigli na natječaj. Natječaj za odabir likovno-urbanističkog rješenja za izradu spomenika raspisalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a na njega je pristiglo 20 umjetničkih radova.

Otvarajući izložbu, potpredsjednica Kosor rekla je kako je namjera izgradnje ovog spomenika u krugu vukovarske bolnice trajno sjećanje na sva stradanja svih vukovarskih ranjenika, među kojima je velik broj smaknut na najbrutalniji način, te pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari. Potpredsjednica Kosor također je napomenula kako otvorenje današnje izložbe ima i simbolično značenje, s obzirom da je, na današnji dan, prije deset godina, u Vukovar stigao „Vlak za Vukovar – Vlak mira“.



Pisane vijesti